Svet

Ford na račun Azije krči proizvodnjo v Evropi

STA / J.P.
31. 3. 2013, 09.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford krči proizvodnjo v Evropi, medtem ko jo krepi v azijsko-pacifiški regiji, predvsem na Kitajskem.

Wikipedia
Fordova "steklena hiša"

"Evropa za vse nas predstavlja veliko skrb," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred dnevi povedal prvi mož Forda Alan Mulally.

Ford v Evropi zaradi recesije in upada proizvodnje letos pričakuje dve milijardi dolarjev izgube, je Mulally povedal pred začetkom letnega avtomobilskega sejma v Bangkoku na Tajskem. Na stari celini so obseg proizvodnje letos skrčili, saj je prodaja dosegla najnižjo raven v zadnjih 17 letih.

Mulally pričakuje, da bo Evropa potrebovala še nekaj časa, da bo izšla iz dolžniške krize, je pa optimističen glede ameriškega in azijsko-pacifiškega trga. "Ameriško gospodarstvo se počasi spet krepi in s tem tudi povpraševanje po naših avtomobilih," je dejal.

V azijsko-pacifiški regiji, predvsem na Kitajskem, so letos že investirali v sedem novih tovarn, lani pa so odprli novi tovarni na Tajskem in Kitajskem. Kitajska je že zdaj največji avtomobilski trg na svetu, saj tam letno prodajo okoli 19 do 20 milijonov vozil. V ZDA jih npr. prodajo od 15 do 16 milijonov.