Slovenija

Pomemben korak k ureditvi Strunjanskih solin

STA / J.P.
31. 3. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Strunjanskih solinah so tik pred velikonočnimi prazniki odprli prenovljen most ob tamkajšnjem mandraču.

Wikipedia
Strunjanske soline

Po besedah direktorja Krajinskega parka Strunjan Marka Starmana gre za prvi resen korak k ureditvi razmer. Sicer pa bodo poleg mostu do poletja obnovili še solinarsko hišo, v kateri bodo prostori javnega zavoda, in hišo za potrebe solinarjev.

Močno dotrajan most, ki je postal že nevaren, je bil zaprt vse od septembra, v začetku februarja pa so začeli obnovitvena dela.

Levji delež sredstev so pridobili z naslova čezmejnega projekta Saltworks, ki ga v višini 85 odstotkov sofinancira evropski sklad za regionalni razvoj, 10 odstotkov je prispevalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, preostalih pet odstotkov pa investitor, to je krajinski park ob udeležbi piranske občine, je ob petkovem odprtju mostu pojasnil Starman.

Pri načrtu obnove mostu so sodelovali tudi krajani, ki so poskrbeli, da je konstrukcija tako po izgledu kot po funkcionalnosti ostala takšna, kot je bila, je še navedel direktor krajinskega parka.

Obnova mostu bo tudi olajšala gibanje med delom sprehajalne poti in strunjanskim delom mandrača.

Vodja investicij na občini Karmen Pines je poudarila, da so se držali obljubljenih rokov in da so most odprli še pred velikonočnimi prazniki, za kar se je zahvalila izvajalcu, družbi Plan invest iz Portoroža.

V okviru projekta Saltworks bodo po Starmanovih besedah obnovili tudi bližnji nasip in sprehajalno pot. Investicijska vrednost projekta Saltworks sicer skupno znaša okoli 200.000 evrov.

V okviru drugega projekta pa poteka obnova dveh objektov v neposredni bližini mostu. Gre za kamnito solinarsko hišo, kamor bodo do poletja preselili prostore zavoda in informacijski center, ter nekoliko povečano hišo, ki bo namenjena solinarjem, ki v Strunjanu še vedno pridelujejo sol. Ogled notranjosti te druge stavbe bo sicer mogoč za vodene skupine, ki bodo na ta način dobile vpogled v delo solinarjev. Hiša bo tako po Starmanovih besedah predstavljala "manjši živeči muzej solinarstva".

Obnova teh objektov sicer poteka v okviru projekta, ki ga evropski sklad za regionalni razvoj sofinancira v višini 50 odstotkov, preostalo pa prispevata gospodarsko in kmetijsko ministrstvo.

Naslednji korak bo ureditev samega ribiškega mandrača, pri čemer skupaj z občino Piran že iščejo projektne in druge možnosti, je še dodal Starman.