Slovenija

Predzadnji korak do imenovanja novega guvernerja

STA / S.R.
28. 3. 2013, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo zjutraj obravnavala predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da se za guvernerja Banke Slovenije od sredine julija imenuje Boštjana Jazbeca.

UMAR
Boštjan Jazbec

To je predzadnji korak na poti do njegovega imenovanja, saj ga mora nato za šestletno obdobje imenovati še DZ.

Pahor je uradni predlog za njegovo imenovanje poslal po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin in predstavitvah kandidata po poslanskih skupinah. DZ naj bi o kandidatu glasoval že v torek, za potrditev pa bo potrebna absolutna večina glasov, to je več kot 45.

Sodeč po izjavah iz vrst poslanskih skupin uživa Jazbec zelo veliko, celo rekordno podporo, ki krepko presega minimalno potrebno število glasov. Podporo mu vsaj načelno namreč napovedujejo v večini poslanskih skupin, nejasno pa je za zdaj še, kako bodo glasovali v SD in DeSUS.

Jazbec je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, v preteklosti pa je že bil član sveta Banke Slovenije.

Pahor je izbiral med tremi kandidati za naslednika Marka Kranjca: poleg Jazbeca sta bila predlagana še zdajšnji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabijan ter redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Franjo Štiblar.

Jazbec je bil v igri za guvernerja tudi že pred šestimi leti, a ga takratni predsednik Janez Drnovšek ni predlagal. Imenovanje guvernerja so leta 2007 sicer spremljali številni zapleti. Poslanci takrat niso potrdili dveh Drnovškovih izbir - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta.

V tretje so nato imenovali Kranjca, ki mu mandat na čelu Banke Slovenije poteče 16. julija.