Slovenija

Nova vlada bo odgovarjala na vprašanja

STA
27. 3. 2013, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek ter ministri in ministrice nove vlade bodo danes prvič odgovarjali na poslanska vprašanja.

Mediaspeed

Bratuškovi bodo poslanci zastavili tri vprašanja. Zanima jih stanje javnih financ in na kakšen način se namerava vlada spopasti s krizo. Še pred tem bodo potrdili mandate nadomestnim poslancem.

Prav tako se bo danes med poslance vrnilo pet ministrov vlade Janeza Janše. Pri poslanskih vprašanjih bo vodjo poslanske skupine PS Janija Möderndorferja zanimalo, kakšno je realno stanje javnih financ, tudi po tistem, ko je ustavno sodišče razveljavilo nekatere določbe zakona za uravnoteženje javnih financ.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc bo Bratuškovo vprašal, na kakšen način namerava nadaljevati konsolidacijo javnih financ, za katero si je prizadevala prejšnja vlada, ali v zvezi s tem načrtuje kakšne spremembe, kakšen proračunski primanjkljaj pričakuje v naslednjih dveh letih in kako se namerava lotiti sanacije bank.

Kako se bo vlada lotila gospodarsko-finančne krize, pa bo zanimalo vodjo poslanske skupine NSi Mateja Tonina. Po poslanskih vprašanjih se bo DZ lotil še novel zakona o voznikih, zakona o cestah in zakona o motornih vozilih. Vse tri je predlagala prejšnja vlada Janeza Janše, povezane pa so z ukinitvijo Javne agencije RS za varnost prometa in prenosom njenih nalog na Direkcijo RS za ceste.