Slovenija

Ženske slabše plačane kot moški

STA / S.R.
8. 3. 2013, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zvezi svobodnih sindikatov ob mednarodnem dnevu žensk opozarjajo na še vedno neenakopraven položaj žensk v družbi.

Reuters

Po podatkih Statističnega urada RS so ženske slabše plačane kot moški, za moškimi pa zaostajajo tudi glede vključenosti v ekonomsko in politično odločanje. Na neenakopraven položaj žensk opozarjajo tudi v nevladnih organizacijah.

Statistični podatki kažejo, da v Sloveniji plače žensk ostajajo v povprečju nižje od plač moških. Mesečne bruto plače žensk v letu 2011 so bile za 4,6 odstotka nižje od mesečnih bruto plač moških. V povprečju so ženske prejele 1542 evrov bruto, moški pa 1616 evrov bruto na mesec. Tudi če so imele ženske enako izobrazbo kot moški, so prejemale nižjo plačo od moških.

V Sloveniji vodstvene poklice še vedno opravlja več moških kot žensk. Decembra 2012 je bilo med generalnimi direktorji in člani uprave v srednje velikih in velikih podjetjih približno 26 odstotkov žensk. Stopnja registrirane brezposelnosti je za ženske nekoliko višja kot za moške, razlika med spoloma se je v zadnjih treh letih mesečno gibala med 0,6 in 1,9 odstotne točke. Decembra 2012 je stopnja registrirane brezposelnosti znašala za ženske 13,3 odstotka, za moške pa 12,7 odstotka.

Podatki republiškega statističnega urada kažejo tudi na manjšo vključenost žensk v politično odločanje v primerjavi z moškimi. Na državnozborskih volitvah leta 2011 so ženske zasedle skoraj tretjino (29) poslanskih mest od 90, to je največ v samostojni Sloveniji. Na lokalnih volitvah leta 2010 - te so potekale v 208 občinah (v občinah Koper in Trebnje so bile zadržane) - je bilo izvoljenih deset županj, 730 občinskih svetnic in 2593 občinskih svetnikov.

V Delavsko-punkerski univerzi menijo, da neoliberalizem resno ogroža ekonomske pogoje ženske emancipacije, saj se z odpuščanjem v javnem sektorju, krčenjem mase plač ter fleksibilizacijo in segmentacijo trga delovne sile poglabljajo razlike med spoloma. Kot poudarjajo, so ženske tako vse bolj marginalizirane in potisnjene nazaj v objem patriarhata, saj so zaradi izgube lastnega dohodka v številnih primerih odvisne od moških partnerjev ali družinskih članov.

Izvolitev Alenke Bratušek za prvo mandatarko v zgodovini Slovenije po prepričanju članov Delavsko-punkerske zveze ni razlog za slavje: "Nedavno objavljenih 11 ključnih točk koalicijske pogodbe namreč jasno kaže, da se bo nadaljevala politika konsolidacije javnih financ z nižanjem mase plač v javnem sektorju, kar je slaba napoved za izboljšanje položaja žensk v družbi."

Po prepričanju vodje pospeševalnika mladinskega podjetništva Ustvarjalnik Matije Goljarja so ženske povsem enako primerne in sposobne za podjetništvo kot njihovi moški kolegi: "Verjamem celo, da so ženske lahko od moških v podjetništvu bistveno uspešnejše. Ena od ključnih veščin za uspeh na trgu je namreč sposobnost empatije in dobrega poznavanja svojega kupca, v tem pa so ženske običajno odlične." Ustvarjalnik deluje na Srednji ekonomski šoli Ljubljana.

Skupina mladih iskalk prve zaposlitve z imenom Kolegice, ki deluje v okviru Zavoda Nefiks, pa je z odprtim pismom opozorila na neenakosti med spoloma pri zaposlovanju ter odločevalce pozvale k ustvarjanju primernih pogojev za njihovo zaposlitev ter finančno in socialno neodvisnost. Po besedah vodje skupine Alenke Blazinšek si želijo prihodnosti z več priložnostmi in z več delodajalci, ki jih bodo ocenjevali na podlagi znanja.

Mednarodni dan žensk, 8. marec, sicer letos poteka pod geslom Čas je, da naredimo konec nasilju nad ženskami.