Slovenija

Ali je zakon o zdravljenju neplodnosti krivičen do samskih žensk?

STA / T.U.
8. 3. 2013, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanka SD Črnak Megličeva meni, da nas dosedanji zakon o zdravljenju neplodnosti vrača v 19. stoletje

Poslanka SD Majda Potrata je skupaj s strankarsko kolegico Andrejo Črnak Meglič začela zbirati podpise za presojo ustavnosti zakona o zdravljenju neplodnosti.

V poslanski skupini SD so se odločili za zbiranje podpisov pod zahtevo, ki predvideva oceno ustavnosti dela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Med drugim se poslancem zdi sporno, da dosedanji zakon izključuje samske ženske iz kroga upravičencev do zdravljenja neplodnosti. Menijo, da je na tej točki zakon v neskladju z ustavo. Poslanka SD Majda Potrata in njena strankarska kolegica Andreja Črnak Meglič sta na današnji novinarski konferenci povedali, da sta zbrali 27 podpisov, medtem ko jih je pod zahtevo treba zbrati 30. Zbrati zadostno število podpisov naj ne bi predstavljajo težav in po besedah Potrate bodo zahtevo vložili  na ustavno sodišče konec prihodnjega tedna. Pod zahtevo so se prvi podpisali posamezniki iz poslanske skupine SD in zatem še nekateri drugi poslanci državnega zbora.

Črnak Megličeva je opozorila na 55. člen ustave, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvu otrok. Po 5. členu zakona, ki ga bodo med drugim izpodbijali, sta do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo upravičena moški in ženska, ki živita v medsebojni zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti. "Tu je srž problema," je še dejala. "Ženska je nepopolna brez moškega. To nas vrača v 19. stoletje," je bila kritična.

Pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela omenjenega zakona je sicer že vložila pobudnica, ki pa želi ostati anonimna. Toda ustavno sodišče je pobudo 10. januarja letos zavrglo, ker je ocenilo, da ni izkazala pravnega interesa. Poslanki SD se bosta v zahtevi, ki sta jo predstavili, naslonili prav na vsebino te pobude.