Slovenija

Virant ne bo podpisoval ničesar

STA/ P.R.
8. 3. 2013, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potencialne koalicijske partnerice očitno niso tako zelo usklajene, kot je kazalo sprva. Po usklajevanjih je prvak DL Gregor Virant poudaril, da ni nobene obljube, da bo DL vstopila v koalicijo.

Mediaspeed

Odločitev o tem bo stranka sprejela na seji sveta v sredo. Po njegovih besedah sta »povsem legitimni« tako odločitev za predčasne volitve, kot odločitev za vstop v vlado.

Tudi ključne uskladitve glede vsebinske usmeritve morebitne nove vlade in čistopis koalicijske pogodbe očitno nista tako blizu.

Po Virantovih besedah je Državljanska Lista konstruktivno nezaupnico podprla predvsem zato, da se razreši vlado Janeza Janše, v pogajanja pa so vstopili »brez fige v žepu«.

Pri odločanju v sredo bo svet DL, kot pravi Virant, upošteval mnogo vidikov, potek pogajanj o novi vladi, besedilo koalicijske pogodbe in predlagano ministrsko kandidatno listo. Tudi v DL buri duhove neznanka glede kandidata za finančnega ministra. Ponudbo so doslej že zavrnili Mojmir Mrak, Dušan Mramor, Aljoša Tomaž in Tomaž Kuntarič, o ponovnem vodenju resorja pa noče ničesar slišati niti Janez Šušteršič.

Svet Virantove stranke bo pri odločanju upošteval tudi status »zamrznjenega« Zorana Jankovića v Pozitivni Sloveniji, za mnoge člane DL pa je pomembno tudi vprašanje Jankovića kot ljubljanskega župana in vprašanje domnevnega plagiatorstva pri magistrski nalogi mandatarke Alenke Bratušek. Kot je pojasnil Virant, pričakujejo jasno zagotovilo, da bo Bratuškova v primeru ugotovitve, da je njena naloga res plagiat, odstopila.