Slovenija

Čustveno slovo Radovana Žerjava

STA / A.M.
2. 3. 2013, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ni čas, ko bi lahko prevladovali osebni interesi, temveč čas, ko je treba energijo usmeriti v interes stranke in ljudi, je v svojem poslovilnem, čustvenem nagovoru, dejal dosedanji prvak SLS Radovan Žerjav.

Radovan Žerjav je delegatom citiral programske točke iz svojega nagovora, ko je prevzel stranko. Izpostavil je uspeh stranke v tem obdobju.
Žerjav danes prepušča krmilo stranke edinemu kandidatu za njegovega naslednika Francu Bogoviču, ki se delegatom pravkar predstavlja. Žerjav je v svojem nagovoru in poročilu o delu stranke med drugim zagotovil, da bo SLS podpirala dobre rešitve ne glede na to, ali prihajajo s strani vladne koalicije ali drugih opozicijskih strank. Ni pomembno, kdo ponudi dobro rešitev, za družbo je pomembno, da so dobre ideje in da so rešitve predvsem na voljo.
V svojem nagovoru in poročilu o delu stranke, je izpostavil točke iz njegovega govora ob prevzemu stranke. Med drugim je zagotovil, da bo SLS podpirala dobre rešitve ne glede na to, ali prihajajo s strani vladne koalicije ali drugih opozicijskih strank. Ni pomembno, kdo ponudi dobro rešitev, za družbo je pomembno, da so dobre ideje in da so rešitve predvsem na voljo, je dejal.

Kot je še povedal Žerjav, SLS "nikoli ni bila, ni in ne bo ujetnik ali podaljšana roka kogar koli". Med drugim je ocenil, da je bila njihova odločitev, da ne sodelujejo v potencialni novi koaliciji, pravilna. Poudaril je, da je treba vztrajati pri ničelni toleranci do korupcije tako znotraj stranke kot izven nje. Po njegovem mnenju je edino prav, da se je SLS kot stranka "v tem zapletenem času zelo jasno distancirala od obeh največjih strank, ki več kot očitno nista zmožni v svojih vrstah razrešiti problema korupcije, še manj pa spoštovati institucij pravne države," je dodal.

Ob uspehi stranke v obdobju njegovega vodenja pa je izpostavil tudi nekatere programske točke, ki niso bile uresničene. Povedal je, da je tudi sam "naredil kakšno napako ali neumnost, a to spremlja tiste, ki delajo". "V kolikor sem ob tem koga osebno prizadel, se ob tej priložnosti opravičujem," je še dejal.

"Zame ni Šrotovih, Podobnikov, Kanglerjev in ne vem katerih še," je izpostavil Žerjav. Kot pravi, so le tisti, ki delujejo v dobro SLS in Slovenije, ter tisti, ki jim "politika na državni ali lokalni ravni pomeni le vzvod za dosego lastnih in materialnih drugih ciljev". Če se nekdo želi uspešno spopasti s problemi, mora najprej začeti pri sebi ne glede na to, kako velik je ta problem, tudi znotraj stranke. Gre za doslednost in načelnost, pravi Žerjav.

Dotaknil se je tudi točk, ki zadevajo gospodarstvo. Če hočemo sebi dobro, moramo po njegovih besedah gospodarstvo vsaj začasno privilegirati oziroma pozitivno diskriminirati. V tem mandatu se je, kot pravi, sicer dobro začelo, proti koncu pa je vlada znova začela obremenjevati gospodarstvo z različnimi taksami in prispevki.

V današnjem, na koncu zelo čustvenem poslovilnem nagovoru, se je Žerjav številnim sodelavcem zahvalil za sodelovanje. Sklenil je s stavki iz govora leta 2009: "Nikoli nisem razmišljal, da bi bil poklicni politik. Pravzaprav se tudi danes ne počutim tako. Zato tudi stvari, ki so politiko ljudem odtujile, težko razumem in jih ne sprejemam. Politike ne razumem kot uporabe ali zlorabe politične moči. Politika zame ni boj za oblast in delitev plena. Politiki želim spremeniti predznak. Čeprav morda zvenim naivno, mislim resno in iskreno."