Svet

Obama bo vendarle obiskal Rusijo

STA / A.M.
2. 3. 2013, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama se bo septembra udeležil vrha skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) v ruskem Sankt Peterburgu.

Z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pa se bo srečal že ob robu vrha skupine G8, ki bo potekal junija na Severnem Irskem, je po telefonskem pogovoru med obema voditeljema v petek sporočila Bela hiša.

Predsednika obeh držav sta se v petek pogovarjala o krizi v Siriji, glede katere imata državi različna stališča. Strinjala sta se, da je nujno doseči napredek na področju politične tranzicije v državi, da bi tako čim prej ustavili nasilje, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Bele hiše.

Poleg tega je Obama "pozdravil konstruktivno sodelovanje" z Moskvo na področju iranskega jedrskega vprašanja, predsednika pa sta govorila tudi o načinih za okrepitev trgovinskih odnosov med državama.

Rusija je sicer upala, da bo Obama uradno obiskal Rusijo že lani, potem ko se je na predsedniški položaj vrnil Putin. A odnosi med državama so bili napeti in do obiska ni prišlo. Petkovo sporočilo Bele hiše je prva uradna potrditev, da bo Obama konec poletja prišel v Rusijo.