Slovenija

Zvišanje DDV bi bilo slabo

STA / R. S.
1. 3. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zvišanje splošne stopnje davka na dodano vrednost (DDV) bi bilo negativno tako za potrošnike kot za celotno gospodarstvo, so se na ugibanja o ukrepih prihodnje vlade Alenke Bratušek odzvali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).

Prepričani so, da bi dvig DDV najbolj prizadelo trgovinski sektor, v katerem dela 18 odstotkov vseh zaposlenih v državi. "Z morebitnim dvigom splošne stopnje DDV bi bili gospodarski subjekti v še težjem konkurenčnem položaju, prav tako bi se srečevali z dodatnim upadom skupne gospodarske aktivnosti v Sloveniji," so v današnjem sporočilu za javnost opozorili predstavniki TZS.

Kot so poudarili, tretjino prihodkov v slovenskem gospodarstvu, ki se je lani skrčilo za 2,3 odstotka, ustvarijo s trgovino povezana podjetja, zato je pri oblikovanju in sprejemanju ukrepov na državni ravni, ki se neposredno odrazijo na segmentu kupne moči, po njihovih besedah potrebna posebna skrbnost. "Dvig splošne stopnje DDV bi pomenil še dodatno obremenitev ter otežil ustavitev padca prodaje v trgovinski branži, ki zaposluje približno 18 odstotkov vseh zaposlenih v Sloveniji. To je v sedanjih razmerah finančne, gospodarske in dolžniške kriza popolnoma nesprejemljivo," verjamejo.