Slovenija

Janšev kabinet inšpektoratu prijavil ljubljansko okrajno sodišče

STA / R. S.
1. 3. 2013, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kabinet predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, je inšpektoratu za notranje zadeve prijavil okrajno sodišče v Ljubljani.

Zapletlo naj bi se pred začetkom sojenja nekdanjemu direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztoku Podbregarju in nekdanjemu sodelavcu Sove Bojanu Bratuši, ki jima tožilstvo očita sporno financiranje projekta podjetja Webs iz Sovinega črnega fonda.

Ker bo moralo sodišče zaslišati tudi Andreja Rupnika, direktorja Sove iz časa, ko je vladna komisija pod vodstvom tedanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma ugotovila domnevne Podbregarjeve nepravilnosti v Sovi, je sodišče premierju poslalo prošnjo za odvezo molčečnosti za Rupnika.

Kot piše Dnevnik, je sodišče pošto v kabinet Janeza Janše dvakrat poslalo priporočeno, vendar predsednik vlade v odhajanju pošte obakrat ni dvignil. Zato so s sodišča poklicali v kabinet, kjer so jim naročili, da naj jim prošnjo pošljejo po telefaksu. Ko pa so to res storili, je kabinet sodišče prijavil inšpektoratu za notranje zadeve in sodišče obtožil, da na nepravilen način pošiljajo vsebino zaupne narave, poroča časnik.

Inšpektor je ljubljansko okrajno sodišče obiskal konec januarja in preverjal hrambo tajnih dokumentov, interne akte sodišča in drugo dokumentacijo. Inšpektor naj bi glede na informacije virov Dnevnika v nekem trenutku izkazal precejšnje zanimanje tudi za hrambo dokumentacije iz sojenja v zadevi Patria, piše Dnevnik.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so za omenjeni časnik potrdili, da so z inšpektorata ta teden prejeli sklep, da se postopek inšpekcijskega nadzora ustavi. V sklepu je zapisano, da je inšpektor po dokončni proučitvi vseh dokumentov ugotovil, da je sodišče odpravilo vse nepravilnosti in kršitve, ki so bile ugotovljene z inšpekcijskim nadzorom 30. januarja letos.

Nepravilnosti, ki jih je ugotovil inšpektorat, se med drugim nanašajo na pošiljanje telefaksa z oznako tajno kot tudi na pregled vpogledov v dokumentacijo ter manko pooblastila sodnice, ki je pošto pošiljala. Sodnica bi morala namreč od predsednice sodišča dobiti pooblastilo za določanje stopnje tajnosti podatkov, a je vseeno dokument označila z oznako tajno, piše časnik.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za Dnevnik pojasnili, da je sodišče inšpektoratu posredovalo obvestilo, da je odpravilo nepravilnosti in kršitve, ki so bile ugotovljene z zapisnikom o inšpekcijskem nadzoru. Obvestilu so bile priložene tudi priloge oziroma dokazila o dejanski odpravi nepravilnosti in kršitev.