Slovenija

Zavarovalnica Triglav bi kupila Croatia Osiguranje, potrebuje le še denar

STA / R. S.
1. 3. 2013, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec si želi, da bi zavarovalnica imela lastnika, ki bi sledil njenim željam po širjenju. Razmišlja, da bi se naša največja zavarovalnica potegovala za nakup hrvaške zavarovalnice.

Matjaž Rakovec je Hrvaško označil za izjemno zanimiv trg, zato si na njem želijo povečati tržni delež. "Glede na to, da imamo ustanovljen Triglav INT in sklenjen delničarki sporazum z IFC, nam tudi finančna struktura omogoča, da lahko sodelujemo pri prevzemu," je pojasnil.

Za to bi zavarovalnica morala povečati kapital. "Croatia Osiguranje zbere okoli 400 milijonov evrov premije, cena bi bila med 70 in 80 odstotki kosmate premije, mogoče celo nižje. Se pravi okoli 300 milijonov evrov za Croatio Osiguranje. Skupaj z DDOR okoli 400 milijonov evrov, za kar pa trenutna kapitalska struktura Triglava ne zadošča. Težava je, ali se bo Triglav lastninil," je orisal.

Slovenska vlada bo morala razmisliti o prodaji tega, kar zdaj imenujemo slovenska zlatnina oz. srebrnina. "Zame pa je najpomembneje, da najdemo takšnega strateškega partnerja, ki bo Triglavu omogočil nadaljnji razvoj. Ni toliko pomembna cena, kot je njegova podpora. Tako imamo na primer z IFC podpisano pogodbo, da je tu center za celotno jugovzhodno Evropo," je povedal.