Zanimivosti

Evropska vesoljska agencija bo poskušala prestreči asteroid

J.P.
1. 3. 2013, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska vesoljska agencija (ESA) bo leta 2022 v posebni misiji poskusila prestreči asteroid, imenovan Didymos, ko se bo ta Zemlji približal na 11 milijonov kilometrov.

Alphapress

Čas skoraj ne bi mogel biti bolj primeren, saj ni dolgo tega, kar je velikanski asteroid skoraj trčil v Zemljo, v Rusiji pa so z neba deževale ognjene krogle. Znanstveniki postajajo vse bolj zaskrbljeni spričo tveganj, ki ga predstavljajo mogoči trki med našim planetom in raznimi vesoljnimi telesi.

NASA in druge vesoljske agencije trenutno sledijo tisočem asteroidov, naj pa bi tudi premogli tehnologijo in znanje, da se lahko soočijo s tovrstno nevarnostjo, a zadnje izkušnje kažejo, da še niso docela pripravljeni. Misija je bila v pripravi že kar nekaj let, vključevala pa bo dvoje vesoljskih plovil. Prvo se bo v eno izmed dveh skal, iz katerih sestoji Didymos (gre za asteroidni par), zaletelo pri hitrosti 14,000 mph (22530.82 km/h ), medtem ko bo drugo plovilo zabeležilo dogajanje. Tako bodo poskusili dognati, kako se orbitalna mehanika objekta spremeni, če jo zadane udarni predmet. Znanstveniki predpostavljajo, da bi bila v takšnem scenariju energija podobna tisti, ki se sprosti ob trku satelita in kosa vesoljskih odpadkov. Novo znanje bo znanstvenikom v pomoč pri razumevanju takšnih bližnjih srečanj in pri nadaljnjem razvoju zaščite vesoljskih plovil. Prišlo bo tudi v poštev pri zaščiti Zemlje pred trki asteroidov.

Didymos sicer Zemlji ne predstavlja grožnje, saj se ji bo približal na zgolj 11 milijonov kilometrov. Ena izmed skal je premera približno 800 metrov, druga pa okrog 152 metrov.