Slovenija

Kongres DeSUS-a danes o novem vodstvu

STA / R. S.
1. 3. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delegati in delegatke DeSUS se bodo danes v Ljubljani sestali na devetem kongresu stranke, v okviru katerega bodo volili novo vodstvo.

Za predsedniški stolček se poleg že dolgoletnega prvaka stranke Karla Erjavca potegujeta še generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič in predsednica ljubljanskega odbora DeSUS Meta Vesel Valentinčič. Skupno 237 delegatov bo med 12 kandidati izbiralo še tri podpredsednike, volilo svet stranke ter izvršni in nadzorni odbor stranke. Na dnevnem redu je tudi razprava o resoluciji DeSUS - odgovornost za bodočnost Slovenije. Slednja sicer ne predstavlja kakšnih sprememb programa, gre namreč predvsem za pogled stranke na trenutne aktualnopolitične razmere.

Erjavec, ki stranko vodi od leta 2005, je že večkrat izrazil pričakovanje, da bo znova izvoljen za predsednika. Podpira ga tudi poslanska skupina DeSUS, saj ocenjuje, da je stranka pod vodstvom Erjavca pridobila.

V zadnjem letu je iz nekaterih odborov prišlo do pozivov k zamenjavi Erjavca, zlasti zaradi vstopa v koalicijo Janeza Janše, ki jo je sicer DeSUS ta mesec zapustil. Na današnjem kongresu bodo imenovali tudi pogajalsko skupino za pogajanja o sodelovanju v potencialni novi vladi z mandatarko Alenko Bratušek. Med potencialnimi koalicijskimi partnericami je v teh dneh pričakovati nadaljevanje intenzivnih pogovorov.