Zanimivosti

Jovanka Broz: Stane Dolanc je bil nacistični agent

STA / A.M.
1. 3. 2013, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vdova nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita Jovanka Broz je izrazila veliko zadovoljstvo z odzivi na njene izjave, ki jih je v sredo objavil beograjski časnik Večernje novosti.

Jovanka Broz, vdova nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita, je v pogovoru za beograjske Večernje novosti ocenila, da nedavni vlom v beograjsko vilo, v kateri živi, ni bil naključen. Trdi, da so ji poleg dragocenih predmetov načrtno ukradli pomembne beležke, ki govorijo o povojnih hrvaško-srbsko-slovenskih odnosih. Brozova je prepričana, da za vlomom stojijo ljudje, ki so "igrali umazane vloge v zadnjih letih Titovega življenja, nekateri pa so še danes živi in močni". Gre za vilo v elitnem beograjskem naselju Dedinje, ki jo je bivša država podelila Brozovi kot "začasno namestitev" po Titovi smrti. Brozova poudarja, da že tri desetletja živi sama in izolirana kot v zaporniški celici. "Niso me oropali navadni tatovi, temveč ljudje, ki so točno vedeli, kaj iščejo. Poslali so jih tisti, ki se bojijo stvari, ki jih poznam in sem jim bila priča, ko sem bila dolga leta ob Titu," je dejala Brozova o vlomu v njen dom.
Josip Broz je umrl maja 1980 v ljubljanskem kliničnem centru. Z Jovanko Broz sta bila poročena od leta 1952, v razmerju pa sta bila od konca druge svetovne vojne. Zadnjih nekaj let pred Titovo smrtjo sta živela v ločenih rezidencah v Beogradu in takrat so se pojavile tudi različne zgodbe o vlogi Jovanke Broz v tedanji jugoslovanski politiki. "Preko mojega hrbta so obračunavali s Titom in me obtoževali, da vodim zaroto proti njemu z Đokom Jovanićem in ostalimi generali iz Like. Uspeli so naju ločiti in izolirati. Tako mene kot Tita. Potem so (dolgoletni jugoslovanski notranji minister) Stane Dolanc, general Nikola Ljubičić in ostali delali, kar so hoteli," je izjavila Brozova.
Navaja, da so ji poleg dragocene vaze iz dinastije Ming, ki je bila poročno darilo kitajskega voditelja Mao Zedonga, ukradli denar in nakit, kot tudi pisma pokojnega slovenskega partizanskega borca, generala in politika Ivana Dolničarja in Cvijetina Mijatovića, ki je bil po Titovi smrti leto dni na čelu Jugoslavije.
Navaja, da so ji poleg dragocene vaze iz dinastije Ming, ki je bila poročno darilo kitajskega voditelja Mao Zedonga, ukradli denar in nakit, kot tudi pisma pokojnega slovenskega partizanskega borca, generala in politika Ivana Dolničarja in Cvijetina Mijatovića, ki je bil po Titovi smrti leto dni na čelu Jugoslavije.

Vdova nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita Jovanka Broz je izrazila veliko zadovoljstvo z odzivi na njene izjave, ki jih je v sredo objavil beograjski časnik Večernje novosti. V današnji izdaji pa je bivšega jugoslovanskega notranjega ministra Staneta Dolanca obtožila, da je bil nacistični agent, ki je hotel prevzeti oblast.

Brozova je dejala, da sta Dolanc in general JLA Nikola Ljubičić grozila Titu s pištolo na vratu in zahtevala, da se loči. Kot je dodala, je bil nekoč nedotakljivi Tito takrat zaradi bolezni že slaboten.

"Bila sem ovira, predvsem za Dolanca, v velikem delu pa tudi Ljubičića, ki sta nameravala prevzeti vso oblast v Jugoslaviji in se ob tem skrivati za Titom," je beograjski časnik na spletni strani povzel izjavo Brozove.

Titova soproga je zatrdila tudi, da jo je Dolanc poskušal umakniti za vsako ceno, ker je "vedela, da je bil pripadnik Hitlerjeve mladine in da je sodeloval z nemško obveščevalno službo".

Kot je dodala, sta bila s Titom konec 70. let prejšnjega stoletja v "hišnem priporu", njuni nasprotniki pa naj bi s pomočjo "velikih sil" skušali zrušiti Jugoslavijo.

Večernje novosti danes povzemajo tudi izjavo enega redkih prijateljev Brozove Milana Šarca, ki je beležil spomine nekdanjega šefa protiobveščevalne službe JLA Đoka Jovanića.

"General Jovanić je imel dokumentacijo o tem, da je bil Dolanc pripadnik 'Hitlerjugend' in ene izmed obveščevalnih služb Tretjega rajha. Dolanc je za to izvedel ter začel rušiti Jovanića in njemu zveste generale, kot tudi Jovanko," je povedal Šarac.

Dodal je, da je Dolancu uspelo kompromitirati Jovanića in Brozovo z objavo zgodbe o državnem udaru, ki naj bi ga pripravljala s skupino generalov iz Like.

Josip Broz je umrl maja 1980 v ljubljanskem kliničnem centru. Z Jovanko Broz sta bila poročena od leta 1952, v razmerju pa sta bila od konca druge svetovne vojne.

Zadnjih nekaj let pred Titovo smrtjo sta živela v ločenih rezidencah v Beogradu in takrat so se pojavile tudi različne zgodbe o vlogi Jovanke Broz v tedanji jugoslovanski politiki. Brozova je bila rojena decembra 1924 v hrvaški Liki z dekliškim priimkom Budisavljević.

Večernje novosti so v sredo objavile sume Brozove, da nedavni vlom v beograjsko vilo, v kateri živi, ni bil naključen.

Trdila je, da so ji poleg dragocenih predmetov načrtno ukradli pomembne beležke, ki govorijo o povojnih hrvaško-srbsko-slovenskih odnosih. Med drugim naj bi ji ukradli tudi pisma pokojnega slovenskega partizanskega borca, generala in politika Ivana Dolničarja.

V današnji izdaji časnika pa je potrdila ugibanja, da se je vlom zgodil med postopkom za razdelitev Titovega nasledstva, ki ga spremljajo burne razprave v srbski javnosti. Poudarila je, da so za vlomom isti ljudje, ki so jo pred tremi desetletji pospravili v izolacijo.