Slovenija

DL bo podprla konstruktivno nezaupnico in Vebra za predsednika DZ

STA / A.M.
26. 2. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanci DL so se danes dogovorili, da bodo podprli konstruktivno nezaupnico vladi in predlagano imenovanje Alenke Bratušek za mandatarko, za predsednika DZ pa bodo podprli Janka Vebra, je pojasnil vodja poslancev DL Rihard Braniselj.

Rihard Braniselj je potrdil, da gre za enotno stališče na sestanku prisotnih poslancev. Poslanca Bojana Starmana namreč ni bilo. Kot je po sestanku poslanske skupine medijem dejal Braniselj, bo Starman svoje stališče glede obravnavanih tem podal pozneje.

Ponovil je, da se bodo pogovori s potencialnimi koalicijskimi partnericami nadaljevali v prihodnjih dneh in dodal, da o ministrskih resorjih oziroma konkretnih imenih še niso govorili. Po njegovem mnenju se bo sicer treba o tem dogovoriti zelo hitro, a je trenutno za to še "malo prezgodaj".

Potencialne partnerice bodoče koalicije imajo sicer različna stališča glede nekaterih ključnih vsebinskih vprašanj, denimo slabe banke in holdinga, kjer se lomijo predvsem mnenja DL in SD. Kot je pojasnil Braniselj, sta slaba banka in holding "ta trenutek dejstvo". "Mi moramo nadaljevati z utirjeno potjo," je povedal in dodal, da bodo s pogajanji začeli "od tukaj naprej". Spomnil je na lani parafirano koalicijsko pogodbo med PS, SD, DL in DeSUS, ki je bila že "skoraj usklajena".

Mnenje, da DL podpre konstruktivno nezaupnico in gre v pogajanja za novo vlado, je sicer pretehtalo že na seji sveta stranke minuli teden. Kot so danes v DL pojasnili za STA, so bili takrat od 22 članov sveta proti nezaupnici štirje, proti pogovorom o pogajanjih za novo vlado pa dva člana sveta. V minulem tednu je sicer iz stranke izstopilo osem članov.

Poslance tako predvidoma na izredni seji v sredo najprej čaka odločanje o predlogu poslancev SD, da za predsednika DZ izvolijo vodjo poslancev SD Janka Vebra, nato pa še glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše. Poleg tega se ta teden obeta še ena izredna seja, in sicer v zvezi z delovno pravno zakonodajo. Braniselj je glede tega dejal, da si v DL želijo, da se socialni partnerji poenotijo in podpišejo sporazum. "Če pride do tega, da sporazum ne bo usklajen s socialnimi partnerji, pa je veliko vprašanje, če bo poslanska skupina DL takšen zakon podprla," je poudaril.