Slovenija

Bodo Janeza Janšo izključili?

STA / A.M.
26. 2. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Častno razsodišče PEN je presodilo, da premiera Janeza Janšo, ki je član Slovenskega centra PEN od leta 1988, zaradi javno izraženih stališč, ki so v nasprotju s temeljno listino PEN, izključijo iz organizacije.

Kot je za STA povedal podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak, je častno razsodišče v sestavi France Bučar, Manca Košir in Neža Maurer o Janševem članstvu v mednarodnem združenju književnikov in publicistov presojalo na pobudo 20 članov PEN, ki so želeli, da presodi, ali je Janša še primeren, da je član PEN. Pobudo za presojo sicer lahko poda deset članov, je pojasnil Peršak.

Temeljna listina PEN, tako Peršak, namreč člane zavezuje, da se na vseh področjih zavzemajo za svobodo misli in izražanja ter za promocijo literature. Odločitev bo dokončna, ko jo bo sprejel še upravni odbor PEN. To naj bi se predvidoma zgodilo v naslednjih tednih.

Janša je bil v PEN sprejet pred 25 leti. Kot mladega publicista, nad katerim sta visela grožnja procesa pred vojaškim sodiščem JLA in zapor, ga je želel Slovenski center PEN, kot član vplivne mednarodne organizacije PEN, zaščititi. Takratni sprejem Janše v PEN je v tistih časih predstavljal simbolno gesto, je za Dnevnik dejal Peršak. Dodal je, je bil Janša, "vsaj kar se tiče plačevanja članarine, vesten član.

Slovenski center PEN je bil ustanovljen leta 1926. Med drugo svetovno vojno ni deloval, ponovno pa je oživel leta 1962. Združenje je takrat štelo 39 članov. Pomemben segment PEN predstavlja humanitarna dejavnost, v okviru katere so v času vojne na Balkanu pomagali okoli 150 književnikom iz BiH. Po Peršakovih besedah ima PEN danes nekaj čez 100 članov.