Slovenija

11 kandidatov za mariborskega župana

STA
20. 2. 2013, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kandidaturo za župana na nadomestnih volitvah v Mestni občini Maribor, ki bodo 17. marca, je vložilo enajst kandidatov. Danes do 19. ure, ko se je iztekel rok za oddajo kandidatur, se je prijavilo deset kandidatov s podporo stranke in en s podporo volivcev.

Edini nestrankarski kandidat na volitvah bo sociolog Andrej Fištravec, ostala dva napovedana kandidata pa nista zbrala dovolj podpisov. Borec za čisto lokalno okolje Franc Jesenek je zato vložil kandidaturo s podporo Stranke slovenskega naroda, medtem ko je mladi gostinec Denis Kokol odstopil od kandidature.

Župansko kandidaturo so vložili še Folko Puconja (SNS), Matevž Frangež (SD), Milan Mikl (Županova lista in SLS), Avgust Heričko (NSi), Milan Razdevšek (LDS), Andrej Ketiš (Lista za Maribor), Lidija Divjak Mirnik (LPR), Andreja Špernjak (SDS) in Monika Piberl (Glas žensk Slovenije).

Na marčevskih volitvah, na katere bo vabljenih nekaj manj kot 93.000 volilnih upravičencev, bodo Mariborčani izbirali naslednika župana Franca Kanglerja, ki je po vrsti uličnih protestov 31. decembra lani odstopil.

Obenem bodo izbirali kandidate za štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD v mestnem svetu, ki je edina sledila pozivom protestnikov in po odstopu Kanglerja tudi sama odstopila. Odstopilo je še nekaj drugih mestnih svetnikov, a so jih v veliki meri nadomestili strankarski kolegi, medtem ko so pri SD vsi na volilni listi svetniško mesto zavrnili.

Kandidature za svetniška mesta so z izjemo stranke Glas žensk Slovenije vložile vse prej omenjene politične stranke z županskim kandidatom. Prav tako so svetniške kandidate prijavile DeSUS, Zeleni Slovenije ter SMS-Zeleni Evrope, ki se niso odločile za lastnega županskega kandidata.

Kot je za STA povedal mestni svetnik DeSUS Valter Drozg v prvem krogu ne bodo podprli nobenega županskega kandidata, za drugi krog pa se bodo še odločili.