Slovenija

Enajstletniki dovolj stari za mobilni telefon

P.R.
5. 2. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po mnenju slovenskih staršev je primerna starost, ko otrok dobi svoj mobilnitelefon, 11 let. Velika večina jih je tudi mnenja, da mobilni operaterji ne naredijo dovolj za zaščitomladoletnikov pri uporabi njihovih storitev.

Slovenski Center za varnejši internet Safe.si je ob današnjem dnevu varne rabe interneta predstavil rezultate raziskave, ki so jo januarja izvedli med uporabniki spleta.

Slednji tako menijo, da je 11 let primerna starost, da otrok dobi svoj mobilni telefon. Jih pa kar 72 odstotkov meni, da mobilni operaterji ne naredijo dovolj za zaščito madoletnikov pri uporabi njohovih storitev.

43 odstotkov slovenskih staršev je prepričanih, da je mobilni telefon občasno vzrok za preprire med njimi in otrokom. Predvem tisti starši, katerih otrok ima pametni telefon in dostop do interneta so mnenja, da mobilnik včasih moti družinsko življenje. Sodeč po rezultatih raziskave se s tem strinja približno tretjina vprašanih.

Kaj pa starše najbolj skrbi? Kar 61 odstotkov jih je zaskrbljenih, da bi kakšna odrasla oseba želela z njihovim otrokom navezati neprimerne stike. 53 odstotkov staršev skrbi, da bi otroku kdo sledil preko geolokacijskih storitev, 55 odstotkov jih je zaskrbljenih dostopa do otroku neprimernih vsebin preko telefona, manj kot polovico staršev pa skrbi izmenjava golih fotografij preko mobilnika.

Najmanj, 24 odstokov, starše skrbijo stroški povezani z uporabo mobilnega telefona. Sicer pa večina, kar 87 odstotkov staršev otroku zaupa, da varno in odgovorno uporabljajo mobilnik.