Slovenija

Sneženje zajelo Gorenjsko, Ljubljano in Primorsko, vendar na cestah ni večjih zastojev

STA / S.R.
2. 2. 2013, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V velikem delu Slovenije sneži. Ob hladni fronti so se padavine okrepile in vremenoslovci pričakujejo, da bo sneženje vztrajalo do prve polovice noči, ko se bo počasi umirilo in ponehalo.

Trenutno sneži v pasu okoli Ljubljane in južno proti Primorski. Na cestah sneg ne povzroča večjih zastojev in težav. Ponekod dežuje, voda pa poplavlja kleti. Uroš Strajnar iz Agencije RS za okolje (Arso) je za STA povedal, da je sprva pričelo snežiti na Gorenjskem okoli 9. ure dopoldan, predvsem na območju Rateč, Rudnega Polja in na Voglu. Drugod po Sloveniji je ob tem času deževalo, vendar so se zaradi hladne fronte padavine med 15. in 17. uro okrepile, tako da je sneg zajel tudi pas v okolici Ljubljane in Primorsko. Pričakujejo, da bo sneženje vztrajalo do prvega dela noči, v drugem pa bo v glavnem že ponehalo. Po nižinah naj bi padlo od pet do deset centimetrov snega, na Primorskem in v višjih legah pa do 15 centimetrov.

Trenutno na cestah ni posebnih zastojev, je povedal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste RS (Dars). Zaradi pravočasnega izločanja tovornih vozil, ki so ga pričeli že nekaj po 15. uri, ko so se znižale temperature, prav tako še ni prišlo do zdrsa. Izločanje poteka na primorski avtocesti v obe smeri in na hitri cesti skozi Vipavsko dolino. Tu pa zaradi burje velja tudi prepoved za hladilnike in vozila s ponjavami med razcepom Nanos in Ajdovščina, na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina in na cesti Tri hiše- Volčja Draga pa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi močnih padavin med Vrhniko in Senožečami je že na delu vseh 25 zmogljivih vozil, med katerimi so večinoma plugi. Ker se sneg hitro oprijema vozišča, so vozila v stalni pripravljenosti in krožijo na tej relaciji. Sodeč po vremenski napovedi pričakujejo, da se bo močnejše sneženje umirilo nekje do polnoči, je še povedal Koler.

Zaradi snega na cestišču velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cesti Ajdovščina-Col-Črni vrh-Godovič-Idrija. Na cestah Mrzli studenec-Rudno polje (na Pokljuko) in Podkoren-Korensko sedlo ter na prelazih Predel in na avstrijski strani Ljubelj in Jezersko so obvezne verige. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, kakor tudi cesta na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo, kjer se je zgodila tudi nesreča.

V nekaterih delih države dežuje, meteorna voda pa zato že popravlja kleti. Po podatkih, razvidnih s spletnih strani Uprave RS za zaščito in reševanje, je voda zalila več kleti v Prekmurju in Savinjski dolini. V Spodnjih Negonjah pri Rogaški Slatini narasla voda potoka ogroža stanovanjsko hišo, pri gradbišču v Ločici pri Vranskem pa zaradi nanosa vej in drugih naplavin obstaja nevarnost, da se bo reka Bolska prelila čez nasip. Voda poplavlja tudi v Kamniku, Polhovem Gradcu in Ajdovščini.