Slovenija

Na Kaninu je bila prva helikopterska nesreča v Sloveniji

U.K.
25. 1. 2013, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob nedavni nesreči na Kaninu, ki se je na srečo končala brez poškodovanih, se je dobro spomniti reševalcev, ki tvegajo lastna življenja, da pomagajo drugim. Žal občasno tudi z najhujšimi posledicami.

Ena najhujših helikopterskih nesreč v Sloveniji se je zgodila v Turskem žlebu nad Okrešljem v Logarski dolini, kjer se je 10. junija 1997 na usposabljanju smrtno ponesrečilo pet reševalcev. Nesrečen splet okoliščin  je bil poguben za Mitjo Brajnika, Luko Karničarja, Rada Markiča, Janka Kokalja in Borisa Mlekuža.

Kljub tej grozljivi nesreči zanimanje za gorsko reševanje ni usahnilo in danes je ob nesrečah v gorah, pripravljenih skoraj 700 gorskih reševalcev. Žal ti ugotavljajo, da se število nesreč v gorah zadnja leta skokovito povečuje, razlog pa je pogosto slaba pripravljenost obiskovalcev gora. 

Potrebno pa se je spomniti tudi tragične nesreče ob sami gradnji žičnice. 30. oktobra 1972 se je med delom pri gradnji Kaninskih žičnic namreč zrušil vojaški helikopter, pri tem pa sta se smrtno ponesrečila Peter Berginc, načelnik postaje GRS Tolmin, in Silvo Clemente iz Tolmina. To je bila tudi prva helikopterska nesreča pri nas. Ne pozabite, v gore morate iti dobro pripravljeni, ne glede na vreme.