Slovenija

Javni uslužbenci na tretji splošni stavki proti znižanju plač in odpuščanju

STA
23. 1. 2013, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Sloveniji danes poteka tretja splošna stavka javnega sektorja, ki se ji je pridružilo 100.000 javnih uslužbencev. Stavko so pospremili tudi protestni shodi. Sindikati so stavko napovedali predvsem zaradi predvidenega znižanja mase za plače, kar bi pomenilo tudi odpuščanje zaposlenih. Pogajanja o stavkovnih zahtevah so zastala že pred stavko.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi pričakuje, da bo to zadostno sporočilo vladi, da je treba sesti in se z zaposlenimi dogovoriti glede njihovega družbenega standarda. Shodov po vsej Sloveniji se je skupaj udeležilo več kot 20.000 ljudi. V sindikatih že napovedujejo nadaljevanje aktivnosti tudi po današnji stavki.

Sindikati so namreč zahtevali pogajanja tako o znižanju mase sredstev za plače kot o načinih znižanja. Ker vodja vladne pogajalske skupine in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič v torek ni dobil mandata vlade za pogajanja s sindikati o masi za plače v javnem sektorju, je za danes sklical sestanek vladne pogajalske skupine.

Kot so sporočili z ministrstva, so se dogovorili, da se pred naslednjimi pogajanji s sindikati naredi natančen pregled stanja sredstev za plače zaposlenih ter zbere predloge ukrepov ministrstev za doseganje znižanja stroškov za plače zaposlenih.

Stavka javnega sektorja, ki se je v nekaterih dejavnostih začela že opolnoči, poteka v zdravstvenih in socialnih zavodih, policiji, vrtcih in šolah ter drugih delih javnega sektorja. Vrtci in šole so večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu delajo kot v času dežurstva.

Več tisoč javnih uslužbencev se je zbralo tudi na protestnih shodih v večjih krajih po Sloveniji. Poleg Ljubljane, kjer je shod organiziral Pergam, je potekalo še 13 shodov v organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Javni uslužbenci so se zavzemali proti odpuščanju v javnem sektorju, proti zniževanju plač in za spoštovanje do sedaj doseženih sporazumov in dogovorov.

Protestni shodi so poleg Ljubljane, kjer se je zbralo po ocenah organizatorjev 10.000 javnih uslužbencev, potekali še v Mariboru, Celju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Postojni, Novem mestu, Škofji Loki, Krškem, Slovenskih Konjicah, Velenju, Ravnah na Koroškem ter na Ptuju.

V izobraževanju, znanosti in kulturi, kjer so zaposleni sindikalno organizirani v Svizu, je bilo v 661 zavodih do 11. ure na delovnem mestu 44.696 zaposlenih, od katerih jih je stavkalo 35.278. V vrtcih in šolah je bilo v oskrbi 2520 otrok.

Učiteljice in učitelji ter ostalo osebje v šolah in vrtcih stavka na delovnem mestu. Nekaj učencev, ki so danes prišli v šole, pa so vseeno sprejeli, je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Če bodo delodajalci stavkajočim odtrgali plačilo za današnji dan, se bodo obrnili na sodišče, kjer bodo dokazovali, da je do stavke prišlo, ker delodajalec ne spoštuje veljavnih dogovorov, kolektivnih pogodb, zlasti stavkovnega dogovora z lanske pomladi.

Žal zaradi te stavke denarja ne bo nič več, je v odzivu na stavko ob robu vladnega obiska v notranjsko-kraški regiji dejal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Ministrstvo je po njegovih besedah naredilo nekaj korakov dobre volje v smeri razelektritve napetosti s Svizom, zato Turk meni, da je "škoda, da je do te stavke prišlo". Minister sicer razume, da gre za širšo stavko javnega sektorja, je pa nekoliko razočaran, da s strani Sviza ni bilo večjega posluha, da bi zagotovili varstvo, zlasti za najmlajše v vrtcih in osnovnih šolah.

Današnji splošni stavki javnega sektorja so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pridružili vsi sindikati razen Fidesa, njen namen pa je, da bi vzpostavili dialog med vlado in reprezentativnimi sindikati, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Sindikata kliničnega centra Ljubljana Matija Cevc. Intervencijski zakoni in državni proračun po njegovih besedah pomenijo veliko grožnjo ne le zaposlenim, ampak področju zdravstva v celoti. Po mnenju predstavnikov sindikatov se stavka v več oddelkih UKC Ljubljana skoraj ne pozna, na težave pa so zaposleni opozorili na shodu pred bolnišnico.

Ambulantna in specialistična dejavnost v Zdravstvenem domu Ljubljana potekata nemoteno, podatkov o nastalih zastojih ali neustrezni obravnavi bolnikov ni, pravi strokovna vodja zavoda Tonka Poplas Susič. V štirih enotah ZD ne stavka nihče, na dveh lokacijah se je stavki pridružilo nekaj zaposlenih v diagnostičnem laboratoriju, na eni pa nekaj medicinskih sester.

Stavko v zdravstvu minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje kot nepotrebno in jo dojema bolj kot izraz solidarnosti zaposlenih v dejavnosti zdravstvene nege. Število zdravstvenih delavcev, zlasti sester in tudi zdravnikov, je namreč tik pod povprečjem EU, zato se je vlada odločila, da se v njihovo število ne bo posegalo, je pojasnil minister.

Vsak, ki pozna položaj zdravstvene blagajne in anomalije, ki so se z leti nakopičile v zdravstvu, se zaveda, da so reforme potrebne, je ob robu današnjega vladnega obiska v notranjsko-kraški regiji dejal Gantar. Ministra zato veseli, da so to opazili tudi zdravniki, združeni v sindikat Fides, ki se stavki ni pridružil.

Stavki javnega sektorja se je po podatkih sindikata pridružila tudi večina zaposlenih v socialnem varstvu.
Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je za STA povedal, da stavkajo v veliki večini zavodov s področja socialnega varstva. Delajo po nedeljskem urniku, tako so danes že opravili jutranjo nego, ne bo pa kopanja in vseh tistih storitev, ki jih tudi sicer ne opravljajo ob nedeljah.

Med stavkajočimi so tudi policisti in gasilci. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) izvajajo stavkovne aktivnosti že od 11. januarja, ko so se odločili za nadaljevanje lani prekinjene stavke. Kot je za STA pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič, stavkajo "skoraj vsi", ki so na delovnih mestih. Navkljub stavki policisti po vsej državi izvajajo vse naloge, ki jih morajo v skladu z zakonom o policiji. V primerih, ko se lahko izreče globo ali opozorilo, pa v času stavke policisti ne ukrepajo. Sindikat policistov Slovenije se stavki ni pridružil.

Poleg policistov so se splošni stavki javnega sektorja pridružili tudi poklicni gasilci. Predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije Aleksander Ogrizek je za STA pojasnil, da v stavki sodeluje 85 odstotkov članov sindikata, ki sicer šteje okoli 600 članov. Preostalih 15 odstotkov članov je podprlo stavkovne zahteve, ni pa se pridružilo stavki. Po Ogrizkovih besedah poklicni gasilci v času stavke delajo po nedeljskem urniku.

Današnji splošni stavki javnega sektorja so se pridružili tudi cariniki in veterinarji, medtem ko na davčni upravi ne stavkajo in delo tam poteka običajno. Stavka več kot 1400 carinikov, je za STA pojasnil sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič in dodal, da na mejnih prehodih prihaja tudi zastojev. Zaradi stavke carinikov po Miščevićevih pojasnilih že prihaja do zastojev, čakalne dobe na mejnih prehodih se namreč povečujejo.

V upravnih enotah tokrat ne stavkajo. Različno pa so se odločili zaposleni v občinskih upravah. Za razliko od zaposlenih v ljubljanski in celjski mestni upravi, ki so se pridružili današnji stavki javnega sektorja, stavke nista podprla sindikata zaposlenih v mariborski in kranjski mestni upravi. Delo v ljubljanski in celjski mestni upravi bo kljub stavki potekalo nemoteno, stranke pa naj bi stavke ne občutile.

Današnji stavki javnega sektorja se pridružuje tudi precejšen del javnih zavodov na področju kulture. Tako so vrata vseh ali le nekaterih svojih enot zaprle knjižnice, prav tako so v nekaterih gledališčih odpovedali predstave. Vrata so za javnost zaprli tudi nekateri muzeji in galerije.

Danes stavka tudi okrog 14.000 zaposlenih v dejavnostih elektro-kovinske industrije. V današnji stavki Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) sodelujeta 102 podjetji, je v Ljubljani pojasnila predsednica SKEI Lidija Jerkič. V nekaterih podjetjih prave stavke zaradi pritiskov, med drugim groženj z nižjimi plačami, neizplačilom stimulacij, 13. plač in božičnic, ni, je dodala.