Slovenija

Cigarete se ne bodo podražile

STA
28. 12. 2012, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav se bodo s 1. januarjem zvišale trošarine, pa se cigarete v maloprodaji ne bodo podražile. Kot pravijo v Tobačni Ljubljana, ki zastopa najbolj prodajane cigarete na slovenskem trgu, so se tako odločili zaradi krize. Nazadnje so se cigarete podražile 1. oktobra, in sicer v povprečju za deset centov na zavojček.

V skladu z junija sprejeto novelo zakona o trošarinah se je pospešilo zviševanje trošarin za cigarete, ki ga zahteva EU. Tako so že 1. julija dosegle minimalno zahtevano višino 90 evrov za tisoč kosov. Dodatno so se zvišale 1. oktobra, in sicer na 94 evrov za tisoč kosov, s 1. januarjem 2013 pa bodo znašale 97 evrov za tisoč kosov.

Z zvišanjem trošarin si želi vlada zagotoviti dodatna sredstva za uravnoteženje javnih financ, je tedaj pojasnjeval finančni minister Janez Šušteršič. Letos naj bi se zaradi višjih trošarin za cigarete v proračun steklo dodatnih štiri milijone evrov in v letu 2013 še osem milijonov evrov.

Medtem je DZ sprejel že novo novelo zakona o trošarinah, ki daje vladi pooblastilo, da trošarine za vse tobačne izdelke uravnava 50 odstotkov navzgor ali navzdol od določenih z zakonom. Z izjemo cigaret je imela namreč doslej pri tobačnih izdelkih pristojnost le za zviševanje trošarin.

Vladi sicer ni v interesu, da bi pretirano zviševala trošarine za cigarete. Če trošarine preveč dvignemo, bo prodaja padla in proračunski prihodki od trošarin za cigarete ne bodo rasli tako kot sama trošarina, pravi Šušteršič. Približno četrtino cigaret, ki se prodajo na slovenskem trgu, sicer po njegovih besedah kupijo bogatejši tujci.

Novela zakona, ki bo začela veljati s 1. januarjem 2013, tudi določa, da bo moralo biti po novem v enem zavojčku 20 cigaret. Zaradi manjšega števila cigaret v zavojčku so te cenejše, s tem pa bolj dostopne tudi tistim, ki si jih zaradi finančnih zadržkov ne bi mogli privoščiti, predvsem mladim, to določbo pojasnjujejo na finančnem ministrstvu. Podobne omejitve glede števila cigaret v zavojčku so že sprejeli v večini članic EU, proizvajalci pa bodo imeli za prilagoditev tej zahtevi časa do 1. januarja 2014.