Svet

V zimskih neurjih v ZDA umrlo 12 ljudi

STA / S.R.
27. 12. 2012, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po hudih zimskih neurjih, ki so za božične praznike prizadela ZDA, je brez elektrike še vedno več sto tisoč ljudi, predvsem na jugu države.

Po zadnjih podatkih, na katere se sklicuje ameriška tiskovna agencija AP, so neurja zahtevala 12 življenj. Med ljudmi, ki so v neurjih izgubili življenje, je več takih, ki so umrli v prometnih nesrečah.

Po navedbah ameriške televizijske mreže CNN so v torek poročali o več kot 30 tornadih, kar je doslej rekordno številno neurij na božič v ZDA.

Osrednji del ZDA so zajela snežna neurja, zvezne države ob Mehiškem zalivu pa močni nalivi in tornadi. Najhuje jo je skupilo mesto Mobile v Alabami, ki ga je prizadelo in precej opustošilo več tornadov. V prestolnici Arkansasa Little Rock, kjer sicer le redko sneži, pa je zapadlo več kot 20 centimetrov snega. Več kot 100.000 prebivalcev mesta je ostalo brez elektrike.

Na poti neurij je v Teksasu, Oklahomi, Mississippiju, Louisiani in Alabami ostalo brez elektrike skoraj 100.000 odjemalcev, samo v Arkansasu pa 190.000.

Zaradi slabega vremena so morali v minulih dneh odpovedati več kot 1600 poletov, večinoma notranjih. To je povzročilo preglavice predvsem Američanom, ki so se odpravili na pot ob božičnih praznikih. Kot poroča AP, o težavah v letalskem prometu iz večjih mest, kot so New York, Philadelphia in Boston, danes ne poročajo več.