Svet

Na Danskem zadovoljni, ker nimajo evra

STA / S.R.
27. 12. 2012, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odločitev Danske, da ne uvede evra, je bila modra, državi pa je omogočila, da služi kot graditeljica mostov v Evropski uniji, je v danes objavljenem intervjuju povedal danski zunanji minister Villy Sovndal.

"Mislim, da lahko vsak po krizi, ki smo jo izkusili, prizna, da je bila danska odločitev modra," je v pogovoru za časnik Jyllands-Posten izpostavil Sovndal. Ob tem je izrazil prepričanje, da ta odločitev Danski daje položaj graditeljice mostov v "fleksibilni Evropi", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Danska je članica EU od leta 1973, danski volivci pa so dvakrat zavrnili zamenjavo krone s skupno evropsko valuto. Danska, ki šteje kakih 5,5 milijona prebivalcev, si je kasneje zagotovila izvzetje glede članstva v območju evra.

Sovndal, ki je član Socialistične ljudske stranke, je mnenja, da trenutno ni nobenega razloga za spremembo stališča Koebenhavna. Njegova stranka je med najbolj evroskeptičnimi strankami v levo usmerjeni koalicijski vladi premierke Helle Thorning-Schmidt.

Nekdanji danski zunanji minister Uffe Ellemann-Jensen, ki je pred 20 leti izpogajal izvzetja Danske na področju obrambne politike, pravosodja in notranjih zadev EU, pa je Sovndalova stališča postavil pod vprašaj.

"Ne vem, kaj je Villy Sovndal mislil z izjavo, da lahko gradimo mostove. Tega ne moreš početi, če hkrati hočeš in vendarle nočeš biti del nečesa," je za Jyllands-Posten dejal Ellemann-Jensen.