Kultura

Umrl producent kultne serije Thunderbirds

STA / S.R.
27. 12. 2012, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski producent in pionir na področju lutkarstva Gerry Anderson je v 83. letu starosti v sredo umrl v domu za ostarele v bližini Oxfordshira.

Anderson, znan po produkciji uspešne znanstvenofantastične televizijske serije "Thunderbirds", je umrl med spanjem. Po pisanju ameriške tiskovne agencije AP je trpel za demenco.

Andersonova televizijska kariera se je pričela v 50. letih minulega stoletja s serijo "Thunderbirds". Ta tematizira dogodivščine skrivne organizacije, ki z uporabo napredne tehnologije pomaga ogroženim ljudem.

S serijo "Thunderbirds" je Anderson gledalcem pred malimi zasloni prvi predstavil tehniko "supermarionation", pri kateri se za premikanje lutk uporablja tanke žice. Andersonova dela so navduševala občinstvo po vsem svetu ter vzpodbudila nastajanje znanstvenofantastičnih vsebin.

"Smernice zabavne znanstvene fantastike je spremenil za zmeraj," je za AP povedal Andersonov sin Jamie in dodal, da so dela njegovega očeta navdihnila številne ustvarjalce filmov in animacij v zadnjih treh desetletjih.

Dodal je, da je bil Anderson med vsemi svojimi deli na serijo "Thunderbirds" najbolj ponosen, saj je z njo prebil led na področju lutkarstva. Poleg te je produciral tudi druge televizijske serije, med drugim "Stingray", "Space: 1999" (Vesolje: 1999) in "Terrahawks" (Sokoli), v zadnjem času pa se je posvečal projektu "New Captain Scarlet" (Novi kapitan Scarlet). Gre za remake televizijske serije iz leta 1967, ki jo je Anderson osvežil z uporabo novih tehnik, denimo računalniškega generiranja likov in podob.