Promet

Z novo obvoznico bodo Ilirsko Bistrico razbremenili prometa

STA
22. 12. 2015, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Ilirski Bistrici bodo danes uradno predali v uporabo obvoznico, ki bo pripomogla k večji prometni varnosti in prometni razbremenitvi mestnega središča. Slovesnosti ob predaji 16,5 milijona evrov vredne infrastrukturne naložbe se bo med drugimi udeležil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Arhiv Svet24
Ideja ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča naj bi zaživela z naslednjim letom.

Gradnjo 2,7 kilometra dolge obvoznice je Direkcija RS za infrastrukturo zaključila s pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Iz tega naslova so počrpali kar 12 milijonov evrov.

Gradnja obvoznice, s katero so začeli februarja 2014 in se je glede na prvotne napovedi sicer nekoliko zavlekla, predstavlja daleč največjo naložbo v cestno infrastrukturo v bistriški občini. Njen pomen bo prišel do izraza zlasti v poletnih mesecih, v katerih so se do zdaj skozi mestno središče proti Hrvaški valile kolone turistov.

V okviru projekta so v občini uredili več krožišč, na novo uredili betonski cestni podvoz pod železniško progo in manjši podvoz za pešce in kolesarje v Vojkovem drevoredu, samo obvoznico pa opremili s potrebno infrastrukturo, od obcestnih luči do pločnikov ob obvoznici.

Poleg ministra Gašperšiča se bodo uradne predaje obvoznice udeležili še ilirskobistriški župan Emil Rojc, direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko in vodja projekta Irena Zore Willenpart.