Slovenija

Möderndorfer - rešitelj istospolnih

Simon Rosc
22. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Referendumski rezultat bo verjetno še nekaj časa odmeval, tudi v tujini, kjer je Slovenija kljub predhodnemu mnenju, da smo liberalna država, zdaj dobila povsem drugačen predznak. A dejstvo je, da bo neenakopravnost treba čim prej rešiti. Pojavila pa se je celo pobuda za razveljavitev referenduma.

Nikola Miljković/M24
Jani Moderndorfer

Referendum se je zaključil. Zmaga se je nasmehnila nasprotnikom. O vzroku bi lahko razpravljali, a pustimo stati, kot bi rekli Primorci. Dejstvo je, da istospolni pari še vedno niso enakopravni z raznospolnimi.

»Čas je za korak naprej: Sloveniji ponujam zakon o partnerski zvezi, novo priložnost.«

To, sicer z ustavo varovano pravico enakosti pred zakonom jim je na referendumu odrekla večina tistih, ki so se na gospodov dan odpravili na volišča. Javnost je bila tako razdeljena na tri sklope državljank in državljanov. Na tiste, ki so bili za, na tiste, ki so bili proti in na ostale, ki se jim je zdelo, da o pravicah manjšine nimajo pravice odločati. Zanimivo bi bilo videti rezultat, če bi bile na primer volitve obvezne, a o tem lahko zgolj špekuliramo. Sta se pa že včeraj odprli dve novi fronti, tako ali drugače povezani s padlim nedeljskim referendumom.

.
Sporni plakat DVK

PETICIJA ZA RAZVELJAVITEV REFERENDUMA

Na spletni strani za raznovrstne peticije je pobudnik začel zbirati podpise za razveljavitev včerajšnjega referenduma. Razlog za to je domnevna huda kršitev državne volilne komisije, ki naj bi po prepričanju pobudnika peticije volivce nagovarjal, da na glasovalnem listku obkrožijo proti. Gre za plakat, ki sicer v osnovi pojasnjuje, kako pravilno voliti, in je bil izobešen na vseh voliščih po državi. Zagodla pa naj bi jo četrta fotografija na plakatu, kjer je bilo pisalo usmerjeno v desni možni odgovor na glasovalnem listku, zraven pa je bil napis: »Pozorno preberite navodilo na glasovnici in glasujte skladno s tem navodilom.«

392.635 volivcev je glasovalo proti zakonu. Če bi bil kvorum 25-odstoten, kot ga poznajo v tujini, bi zakon obveljal.

DVK SE BRANI

Za komentar smo se obrnili na državno volilno komisijo, ki je plakate pripravila. Tam so sicer prepričani, da plakat k ničemur ne nagovarja in zato ničesar ne krši. »Zaradi samega postopka na voliščih smo pripravili te plakate. To je bilo res prvič, naredili pa jih smo na podlagi zgleda po evropskih državah. Sama sličica ne nakazuje, kako glasovati, je nevtralna, saj ni obkrožen glas proti,« so nam v telefonskem pogovoru odgovorili z DVK.

Tole nam je glede spornega plakata DVK odgovoril ustavni pravnik dr. Ciril Ribičič: »Navodilo za glasovanje je pripravljeno nespretno, nikjer ni ti stavka: glasujeta tako, da obkrožite besedo »za« ali besedo »proti«, niti ne pojasnjuje, kaj se zgodi, če kdo ne obkroži nobene besede ali obe hkrati. Vendar se iz te zgodbe težko naredi resen sodni spor, med drugim tudi zato, ker se v volilnih zadevah sodišča sprašujejo tudi o tem, kaj bi se zgodilo z rezultatom glasovanja, če obravnavane napake ne bi bilo. Ta razlika je namreč očitno prevelika, da bi nanjo vplivalo navedeno navodilo.«

Lozje Ude pa je podal sledečo izjavo:
"Ker je iz besedila letaka jasno razvidno, kako se v obeh primerih glasuje, sem mnenja, da možnost razumevanja, da slika svetuje glasovanje »proti« zakonu, ne more zadostovati za razveljavitev referenduma.

ČAS TEČE DALJE

A ne glede na morebitni zaplet ali razplet prej napisanega, čas teče dalje, in čeprav je nasprotnikov enakopravnosti veliko, bo nekako treba urediti situacijo, ki krši ustavne pravice istospolnih oseb. Zakon, ki naj bi urejal pravice tem osebam, je sicer obljubil Aleš Primc, ampak ali ne bi bilo milo rečeno sprevrženo dejanje, da zakon pripravi nekdo, ki je že a priori proti ureditvi enakopravnosti in vztraja pri kršenju temeljnih človekovih pravic? Referendumski rezultat je sicer odmeval tudi v številnih uglednih tujih medijih in tiskovnih agencijah, besede tam pa niso bile ravno pohvalne. Slovenija je pred tem veljala za liberalno državo, a tokratni rezultat tega ne potrjuje.

Pri varuhu človekovih pravic so ob izidu referenduma napovedali, da spoštujejo voljo ljudstva, a da bodo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami preučili potrebe in možnosti za vložitev zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, ki ne omogočajo enakih pravic oseb v partnerskih skupnostih.

REŠITEV PRINESEL MӦDERNDORFER

Včeraj pa je presenetil tvit poslanca Janija Mӧderndorferja, ki se je glasil: »Na poti k enakopravnosti ne smemo obstati niti za en dan. Čas je za korak naprej: Sloveniji ponujam zakon o partnerski zvezi, novo priložnost.« Na vprašanje, kaj natanko bo njegov predlog prinesel, nam je odgovoril, da bo več povedal jutri, nam je pa potrdil, da je zakon že vložen v proceduro.
Kot nam je še uspelo neuradno izvedeti, gre za rešitev v slogu »volk sit in koza cela«. Šlo naj bi namreč za poseben zakon, ki bo uredil neenakopravnosti istospolno usmerjenih in upošteval strahove nasprotnikov, ki se dotikajo posvojitev otrok in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Če naše informacije držijo, potem se Mӧderndorferjev zakon teh dveh področij ne bo dotikal.

Ali je torej Mӧderndorfer poskrbel za zakon, ki se v celoti prilega sicer neupravičenim strahovom nasprotnikov? Več zanesljivih informacij bo javnost izvedela jutri, bo pa zanimivo videti odziv nasprotnikov in vprašanje je, ali bodo tokrat pripravljeni konstruktivno sodelovati ali bo tudi ta zakon padel zaradi strahu.