Promet

Kdo je kradel denar za avtoceste?

P.R.
26. 10. 2013, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu preiskuje osem oseb, ki jih sumi kraje denarja iz javnega podjetja Hrvaške avtoceste (Hac).

V četrtek je urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) zaslišal Miroslava Bunića, predsednika uprave in solastnika gradbenega podjetja Zagorje Tehnobeton, ki ga tako kot direktorja podjetja Viadukt Ivana Berketa in Damirja Kezeleja sumijo zlorabe položaja.

Zdravka Livakovića, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo, in pomočnika ministra Milivoja Mikulića pa tudi bivše člane uprave Haca, Josipa Sapunarja, Stjepka Bobana in lastnika podjetja Remorker International Igorja Premilovca, pa sumijo zločinskega združevanja.

Vrsta prijetij se je začela s Premilovacem, ki so ga prijeli prejšnji teden zaradi suma korupcije v Hrvaški gospodarski zbornici. Kot lastnik več podjetij je preiskovalcem opisal, kako so iz Haca med letoma 2004 in 2011 prek enega izmed njegovih podjetij, ki je bilo registrirano v Pragi, odtujili najmanj 30 milijonov kun (štiri milijone evrov). Zatem so prijeli Sapunarja, ki je priznal sodelovanje v kaznivem dejanju, potem pa so privedli še preostale.