Svet

V Srbiji ogorčeni nad Erdoganovo izjavo, da je Kosovo Turčija

STA
26. 10. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Srbiji močno odmeva izjava turškega premiera Recep Tayyipa Erdogana, da je Kosovo Turčija. Zaradi "škandalozne" izjave, ki jo je Erdogan izrekel ta teden med obiskom v Prizrenu, je srbski predsednik Tomislav Nikolić danes zahteval opravičilo Ankare.

Nikolić je poleg tega zamrznil sodelovanje na tristranskih srečanjih Srbije, BiH in Turčije, so sporočili iz njegovega urada.

Srbski predsednik je poudaril, da škandal, ki si ga je v Prizrenu privoščil turški premier, predstavlja grobo in brezobzirno rušenje dobrih in prijateljskih odnosov ter nespoštljivo in grobo teptanje suverenosti Srbije in spreminjanje zgodovine.

"Kemal Atatürkove ideje niso več ideje vodstva Turčije," je ocenil Nikolić. Dodal je, da pričakuje zmago razuma in turško opravičilo Srbiji zaradi "te agresije brez orožja".

Erdogan je v četrtek med obiskom na Kosovu izjavil, da je "Kosovo Turčija in Turčija Kosovo", ter da imata Kosovo in turški narod isto zgodovino in civilizacijo.

"Ko pridem na Kosovo, se počutim kot doma. Turčija je bila med prvimi državami, ki so priznale neodvisnost Kosova in mi bomo še naprej pomagali Kosovu," je dejal Erdogan.

Srbski premier Ivica Dačić je Erdoganove izjave označil za nediplomatske, njegov namestnik Aleksandar Vučić pa za škandalozne. Srbska vlada je v petek ocenila, da izjave turškega premiera predstavljajo grobo kršenje mednarodnega prava in vmešavanje v notranje zadeve Srbije.