Galerija Novak

Slikarski opus Mirsada Begića prvič na ogled slovenski javnosti

nn
22. 5. 2024, 14.53
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 15.12
Deli članek:

Mirsad Begić, kipar, ki je naredil stranska vrata ljubljanske stolnice sv. Nikolaja se predstavlja s slikarskim opusom.

Profimedia
Kipar in tudi slikar Mirsad Begić.
KJE, KDAJ?V petek, 24. maja 2024, ob 18.00 v Galeriji Novak, Jurčičev trg 2, Ljubljana.

V Galeriji Novak v Ljubljani bo v petek na sporedu razstava in predstavitev kataloga slikarskega opusa Mirsada Begića. Razstava zajema del slikarskega opusa znanega slikarja, ki je nastajal vzporedno z njegovim kiparskim delom, a ni bil še nikoli v takem obsegu predstavljen in dan v svet. Ob tem je izšel tudi obsežen katalog, ki poleg reprodukcij zajema strokovni pogled na njegovo slikarsko delo. Dogodek bo pospremil tudi avtor in ob tej priložnosti opremil kataloge s svojim podpisom.

Mirsad Begić (*1953) je po rodu Bosanec, ki je našel svojo študijsko, kreativno in življenjsko pot v Ljubljani, zato smo ga Slovenci vzeli za svojega. S svojimi umetniškimi stvaritvami je že danes zapisan v večnost s podpisom genija. Njegova dela presegajo državne in ideološke meje ter postavljajo umetnost v neodvisno in samozadostno polje, ki s svojo energetsko polnostjo vpliva na okolico in bogati človeški kozmos.

/
Razstava Mirsada Begića v Dubrovniku.

Begićeve slike se rodijo kot plod umetnikovega intimnega dnevnika, plod njegovega vsakodnevnega zapisovanja na način risbe. Mirsad svojih notranjih svetov ne izgovarja, Mirsad svoje notranje svetove riše. S svojimi umetninami transcendira domače in poznano ter vstopa v povsem nov svet, ki našo domišljijo vedno znova vznemirja in nam daje material za razmislek o nas samih, o naši okolici, o naši kulturni in zgodovinski umeščenosti. Begić gledalca pahne tudi v odkrivanje skritega, nezavednega sveta in v razmišljanje umestitve človeške eksistence v vesoljno stvarstvo. Begić prevprašuje človeško eksistenco v smislu iskanja bistva obstoja in bistva človeka kot individuuma, vedno v korelaciji z drugim, z nasprotnikom, ki ga lahko najde vsak sam tudi v samem sebi.

/
Razstava Mirsada Begića v Dubrovniku.

/
Razstava Mirsada Begića v Dubrovniku.

/
Razstava Mirsada Begića v Dubrovniku.