ANIMATEKA

Letošnji festival animiranega filma se poklanja ženskam

M. V.
24. 11. 2021, 09.46
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 09.52
Deli članek:

Animateka z retrospektivo Njena zgodba ponuja zgodovinski pregled avtoric, ki so bile pozabljene ali po krivem izpuščene iz zgodovine animiranega filma.

Animateka
Animateka

Med 29. novembrom in 5. decembrom bo potekal že 18. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo na ogled ponudil 344 kratkih in 7 celovečernih animiranih filmov.

Festival se letos poklanja ženskim avtoricam z retrospektivo Njena zgodba. »Gre za zgodovinski pregled avtoric, ki so bile po krivem izpuščene iz kanona zgodovine animiranega filma ali pa so bile pozabljene. Njena zgodba je zgodba, ki govori o ženskem pogledu na svet, o ženskih problematikah, o ženski seksualnosti in podobno. Sicer pa tudi skozi celoten program na Animateki, ne le v retrospektivi, opažamo, da se pravzaprav razmerje na našem festivalu nagiba v prid avtoricam, teh je v primerjavi z avtorji skorajda sedemdeset odstotkov,« pravi Igor Prassel, programski direktor Animateke. 

Animateka
Programski direktor Igor Prassel

Ker je letošnji festival že osemnajsti po vrsti, so pripravili tudi poseben program 18+ Samo za odrasle s filmi, ki govorijo o odraslih tematikah, seksualnosti, erotiki in podobnih temah v okviru avtorskega filma.

Ostajajo pa seveda že poznani programi: tekmovalni (Glavni, Mladi talenti Evrope, Slonov), Svetovni jagodni izbor, Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama, Študentska panorama, Animirani dokumentarci …