pogonska goriva

ZDA trg preplavile z nafto; kako je to vplivalo na cene?

B.K.
24. 11. 2021, 09.32
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 09.35
Deli članek:

ZDA so v poskusu nižanja cen nafte na trg ponudile strateške rezerve, a kljub velikim obetom ni prišlo do znatnega znižanja cen.

Bobo
Še pomnite čase, ko za liter bencina ni bilo potrebno odšteti niti evra?

Združene države Amerike bodo na trg ponudile 50 milijonov sodčkov surove nafte iz lastnih strateških rezerv. S tem želijo znižati visoke cene energenta, ki povzroča težave v gospodarstvu in vpliva na višanje cen mnogih dobrin. V prizadevanjih za stabilizacijo cen se jim bodo pridružile še Kitajska, Japonska, Indija, Južna Koreja in Združeno kraljestvo.

Kljub temu, da so načrte v Beli hiši razkrili včeraj, do padcev cen ni prišlo. Še v torek so cene zrasle za približno tri odstotke, danes pa so se ustalile na včerajšnjih nivojih. Za sodček zahodnjeteksaške lahke nafte je treba danes odšteti dobrih 78 ameriških dolarjev, za sodček severnoameriške nafte brent pa dobrih 82 dolarjev. Cene surove nafte so se sicer najvišj povzpele konec oktobra, ko je bilo za sodček potrebno odšteti tudi več kot 85 ameriških dolarjev.

Napoved ZDA je tako preprečila skok cen z prejšnjega dne, a znižala jih ni. To gre pripisati dejstvu, da bodo države morale strateške rezerve sčasoma znova napolniti in temu, da je bila količina nove ponujene nafte nižja od pričakovane. Kitajska naj bi tako na trg ponudila do 15 milijonov sodčkov nafte z rezerv, Indija 5 milijonov in Japonska dobre štiri milijone sodčkov. Prispevki ostalih držav bodo še manjši.

Vse oči so zdaj uprte v zalivske države proizvajalke nafte in Rusijo, združene v kartel OPEC+. Te so s korakom ZDA nezadovoljne in so že sporočile, da bodo premislile svojo odločitev o zmernem povečanju proizvodnje, ki so jo sprejele prejšnji mesec. Države OPEC+ se bodo znova sestale prihodnji teden.

Cen pogonskih goriv v Sloveniji že od lanskega oktobra ne regulira več država, zato potrošniki nismo več na vsaka dva tedna obveščeni o cenah goriv za naslednje 14-dnevno obdobje. Te se zdaj lahko spreminjajo iz ure v uro, razlikujejo pa se tudi med samimi bencinskimi servisi. Prav tako si potrošnik ne more več pomagati pri napovedi cen za prihodnost, glede na ceno surove nafte na mednarodnih trgih. Metodologije določanja maloprodajnih cen goriv so namreč strogo varovane skrivnosti trgovcev z gorivi, ki javnosti niso znane.

Po podatkih spletnega mesta goriva.si se sicer cene 95-oktanskega bencina pri nas gibljejo v okolici 1,35 evra na liter, za dizel je potrebno odšteti približno 1,4 evra na liter. Domače cene so po podatkih AMZS občutno nižje kot v Italiji, v Avstriji in na Hrvaškem je potrebno več odšteti za 95-oktanski bencin, manj ali podobno pa za dizel, medtem ko so cene goriv na Madžarskem nižje. Tako za bencin 95 kot za dizel je namreč potrebno odšteti 1,29 evra, saj je madžarska vlada zaradi skokovite rasti začasno uvedla regulacijo cen pogonskih goriv.