Kultura

Nagrajena Doroteja Nadrah in Škofjeloški pasijon

M. V.
31. 8. 2021, 09.05
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 09.10
Deli članek:

Slavje slovenske predstave na srbskem Viminacium festu.

Nada Žgank
Doroteja Nadrah je prejela nagrado publike za najboljšo igralko večera.

Med 23. in 29. avgustom je v mistični atmosferi antičnega arheološkega parka Viminacijum pri Požarevcu v Srbiji potekal festival III. Viminacium fest – miti stari in novi. Vodilo selektorja in umetniškega vodje festivala Mihajla Nestorovića je izbor predstav, ki temeljijo na mitskih ali zgodovinskih zgodbah, in takšnih, ki iščejo navdih v pojavih sodobne družbe, ki so sčasoma postali mitski.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali scenograf Darko Nedeljković, producent Miran Hajoš in gledališka režiserka Snežana Trišić, si je ogledala pet uprizoritev tekmovalnega programa in se soglasno odločila, da za najboljšo predstavo festivala razglasi Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj), žirija publike pa je nagrado za najboljšo igralko večera podelila Doroteji Nadrah.

V obrazložitvi glavne nagrade viminacium maximus je žirija med drugim zapisala: »Predstava Škofjeloški pasijon s poetičnimi in visoko estetiziranimi sredstvi pripoveduje zgodbo odrešenja iz svetega pisma, na način da razkriva in preizprašuje enega največjih mitov, na katerem temelji sodobna civilizacija.«

Arhiv PGK in MGP
Nagrado viminacium maximus je predstavniku ekipe Škofjeloškega pasijona, Petru Srpčiču, na včerajšnji slovesni prireditvi ob zaključku festivala izročil župan Požarevca Saša Pavlović

Misterij Škofjeloški pasijon kapucina očeta Romualda/Lovrenca Marušiča iz leta 1721 je najstarejše ohranjeno dramsko delo v knjižni slovenščini in najstarejša ohranjena evropska režijska knjiga. Besedilo nam prikazuje zgodovino odrešenja in velja za eno najlepših dramskih pesnitev v slovenski literaturi. Gre za kulturni spomenik, ki je vpisan tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in od katerega nastanka je letos minilo tristo let.