"duhovni opij"

Mladoletnim igranje računalniških iger dovoljeno le še tri ure na teden

B.K.
31. 8. 2021, 08.53
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 08.59
Deli članek:

V petek, soboto in nedeljo, med osmo in deveto zvečer.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Oblasti Ljudske republike Kitajske so sprejele nove regulacije v zvezi z igračarsko industrijo. Omejile so trajanje in čas v katerem lahko mladoletne osebe igrajo računalniške igre. To bo po novem dovoljeno le tri ure na teden, od petka do nedelje, od osme do devete večerne ure.

Eno uro igračarskega časa bo mladina dobila tudi med javnimi prazniki, so sporočili iz nacionalne administracije za medije in publikacije, glavnega regulatorja za trg z videoigrami v državi.

Doslej so mladoletni lahko računalniške igre igrali do 90 minut na dan, vsak dan v tednu, a regulacije niso bile izvrševane. To bo po novem mogoče, saj se bo od uporabnikov računalniških iger zahtevalo, da si ustvarijo račune, ki bodo vezani na njihovo identifikacijo. Otroci se bodo tako v igralni račun morali prijaviti z imenom, priimkom in fotografijo osebnega dokumenta.

Ukrep je bil pričakovan, saj kitajske oblasti že dlje časa skrbi prekomerno igranje računalniških iger pri otrocih in mladostnikih. Igre so poimenovali kar “duhovni opij” za mlade, ki družbi preprečuje, da bi se orientirala proti nacionalnim ciljem. Igračarstvo naj bi prav tako imelo znaten negativni vpliv na zdravje vida in na vzorce odvisnosti. Mlade naj bi zdaj skušali preusmeriti k bolj zdravim oblikam socializacije, kot je ukvarjanje s športom in preživljanje časa v naravi.

S podobnim problemom se soočajo tudi mnoge druge vzhodnoazijske družbe. Južna Koreja je tako denimo že leta 2011 sprejela zakon, ki je mladoletnim prepovedal igrati računalniške igre ponoči, podoben zakon je na Tajskem v veljavi že od leta 2003. Na Japonskem zakonsko določene omejitve igranja računalniških iger ni, so pa v prefekturi Kagawa lani razpravljali o omejitvi igranja iger na eno uro na dan.