Kultura

Glasbena abeceda

Alesh Maatko
5. 8. 2014, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Oddajo Glasbena abeceda vodi »učiteljica Mateja«, ki predstavlja začetke in zgodovino slovenske narodnozabavne glasbe.

TV Veseljak

Na Televiziji Veseljak lahko gledalci že spremljate zanimivo poučno oddajo, v kateri predstavljajo tako videospote kot ansamble, katerih imena se začenjajo na isto črko. Del Glasbene abecede je tudi »domača naloga«, v kateri lahko kot »učenci« sodelujejo tudi gledalci.

Glede na to, da so v šoli dobri učenci nagrajeni z lepo oceno, v novi oddaji Glasbena abeceda vsi tisti gledalci, ki na elektronski naslov abeceda@veseljak.tv pošljejo pravilen odgovor in imajo srečo pri žrebu, prejmejo praktično nagrado šole Veseljak.

Mateja, kako je voditi oddajo Glasbena abeceda?
V oddaji svoje učence in učenke (to so moji gledalci) učim o zgodovini slovenske narodnozabavne glasbe. Tako se me je prijel nadimek učiteljica Mateja. V vsaki oddaji predstavim nekaj ansamblov na določeno črko abecede. V vodenju oddaje zelo uživam in vidim, da mi poklic učiteljice leži.

TV Veseljak

Kakšne izkušnje in vtise si si pridobila pri vodenju?
Pri vodenju svoje oddaje sem pridobila vrsto izkušenj iz vodenja, postavljanja pred kamerami, koketiranja s kamero. Moji vtisi so odlični, ker se z vsako novo oddajo veliko naučim tudi sama. Tako kot je govorila babica, tudi učitelji ne vedo čisto vsega.

So priprave na snemanje zahtevne?
Priprave na snemanje niso težke, ker obožujem različne garderobe, ličenje in friziranje. Tako pred snemanjem skočim do frizerja Jureta, da uredi mojo pričesko, optika za Bežigradom pa poskrbi za nova očala.

Lahko z nami deliš kakšno zanimivo anekdoto iz studia?
Na snemanju je veliko smeha in dobre volje. Enkrat sem prekinila snemanje in odšla v glavno pisarno naše urednice, poklicala sem ekipo, da pridejo pogledat, kaj je tako nujnega. Ko so prišli v studio, sem jim pokazala na uro, naj jo premaknejo za eno uro naprej, ker me strašno moti. No, kaj? Če pa sem se vživela v vlogo učiteljice Mateje.

Od kod želja po vodenju svoje oddaje?
Vodenje oddaje je bila moja želja že od malega. Prvič sem vodila prireditev v vrtcu, v svojem rodnem kraju Kostanjevica na Krki, že pri svojih štirih letih. Pozneje pa vsako leto šolske prireditve. Prav tako sem na vseh glasbenih prireditvah pela ali plesala. Vse do konca srednje šole.

TV Veseljak

S čim se sicer ukvarjaš v prostem času?

Največje veselje in radost mi v prostem času pomeni čas z otroki. Skupaj pojemo, se igramo, učimo in kaj ušpičimo. Dopoldne obiskujem treninge boot campa (vojaške vadbe). Ko se moj budžet dovolj napolni, grem v studio in snemam svoje skladbe.

Kakšen pa je tvoj odnos oziroma mnenje o narodnozabavni glasbi?

Vsako nedeljo je pri nas doma odmeval radio z narodnozabavno glasbo, zraven pa se je kuhala goveja juh'ca in seveda renstan krompir. Tudi na veliko veselicah nismo manjkali. V meni je že od malega narodnozabavna glasba in bo v meni ostala, dokler bom živela.

In za konec ... zakaj naj gledalci preklopijo na TV Veseljak, ko je na sporedu tvoja oddaja?
Zagotavljam vam, da se boste iz moje oddaje veliko novega naučili ali pa le nadgradili svoje znanje. In obljubim vam, da sem najbolj prijazna učiteljica, ki vas je kdajkoli poučevala. Poleg tega pa vas bom v svoji oddaji za pravilno domačo nalogo bogato nagradila. Za tem, kdaj je moja oddaja na sporedu, pa vas obveščam na facebooku Mateja Učiteljica ter na profilu TV Veseljak.