Slovenija

Izvenrazpravni senat za preiskavo v primeru Tritonis, Čeferin napovedal pritožbo

STA/G.G.
5. 8. 2014, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izvenrazpravni senat okrožnega sodišča v Ljubljani je odločil, da se v zadevi prodaje zemljišča na Vojkovi cesti v Ljubljani podjetju Tritonis uvede sodna preiskava, je povedal odvetnik ljubljanskega župana Zorana Jankovića Peter Čeferin. Dejal je, da sklep še ni pravnomočen, ker je nanj možna pritožba, ki jo bodo tudi vložili.

Čeferin je pojasnil, da je izvenrazpravni senat sodišča o uvedbi preiskave odločil na seji 11. julija, sklep pa so v odvetniški družbi Čeferin prejeli danes. Na sklep je v osmih dneh mogoče podati pritožbo na višje sodišče, kar po Čeferinovih besedah pomeni, da do odločitve višjega sodišča o pritožbi preiskava zoper Jankovića ne bo uvedena.

"Obramba meni, da bo pritožba uspešna," je dejal Čeferin in povedal, da bo v nasprotnem primeru preiskavo vodila ista preiskovalna sodnica, ki je menila, da v ravnanju Jankovića ni elementov kaznivega dejanja, zaradi česar je odločitev o uvedbi sodne preiskave prepustila izvenrazpravnemu senatu.

Pri tem je Čeferin še poudaril, da bi moral izvenrazpravni senat po zakonu o kazenskem postopku o uvedbi sodne preiskave odločiti v 48 urah, kar se po njegovih besedah ni zgodilo. "Po mnenju obrambe je nesprejemljivo, da si sodišče prilašča vlogo zakonodajalca in samo spreminja v zakonu določene roke," je še povedal.

Zahtevo za sodno preiskavo primera Tritonis je na Okrožno sodišče v Ljubljani aprila letos vložila tožilka Blanka Žgajnar. V tej zadevi je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zoper Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, sodnega cenilca ter še eno osebo oktobra lani vložil ovadbo zaradi suma goljufije.

Gre za prodajo 1600 kvadratnih metrov parkirišča, ki jih je Mestna občina Ljubljana (MOL) podjetju Tritonis prodala leta 2009 za približno milijon evrov. Podjetje je na zemljišču želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je zemljišče pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje.