Kultura

V Galeriji Škuc pogled v preteklost in sedanjost

STA/M.J.
19. 12. 2013, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Galeriji Škuc bodo drevi ob 19. uri odprli skupinsko razstavo In se ... zaupljivo in brez očitka topi. Zadnja razstava pod trenutnim umetniškim vodstvom galerije se naslanja na koncept literarnega palimpsesta ter vzporeja zgodovinske in sodobne prakse, so sporočili iz galerije. Razstavo sta kurirala Magdalena Ziolkowska in Tevž Logar.

Škuc (simbolna fotografija)

Kuratorja sta se za postavitev razstave odločila zaradi potrebe po hkratnem bližnjem in distanciranem pogledu, razstava pa se vsebinsko naslanja na specifične razstave v Galeriji Škuc v zadnjih letih.

Spremeni se v pričevanje o trenutku v času skozi pogled sedanjosti, v katerem se zgodovina rekontekstualizira in vzpostavlja v odnosu do novih, prvič videnih elementov, so še zapisali.

Dela 18 ustvarjalcev, med njimi tudi Esada Babačića, Davida Horvitza, Ulaya, Bani Abidi in Marka Tadića, odražajo muhavost življenja. Številna se neposredno nanašajo na življenja umetnikov ali namigujejo na čustvene preizkušnje.

Dela ustvarjalcev, ki so v Škucu razstavljali v preteklih letih, so ob bok postavljena k zgodovinskim delom Geste protesta in zavračanja Lee Lozano iz poznih šestdesetih let ter Umetniški dražbi Jacka Kryszkowskega s sredine osemdesetih let.

Za večino povabljenih umetnikov je pomembno, da umetniška dela izražajo razpoloženje, s katerim se lahko posameznik poistoveti - občutek svobode, bolečino, obzirnost, ljubezen, smrt in intimo, ki odražajo naše bivanje v svetu na ravneh, ki jih drugače kot z umetnostjo težko artikuliramo.

Razstava vključuje dela v različnih medijih, med drugim risbo, besedila, predmete, video, instalacijo in performans. Razstava bo na ogled do 23. januarja.