Yaskawina naložba namreč ni edina, ki prinaša prepotrebna delovna mesta v ta del Slovenije. Novo tovarno tako že gradi proizvajalec nogavic Intersocks, družba Koles pa je tik pred začetkom gradnje tovarne za proizvodnjo lepljenih nosilcev za konstrukcije različnih stavb. Kot je pred dnevi pisal časnik Delo, naj bi v prvi fazi, katere vrednost je ocenjena na 6,5 milijona evrov, v njej delo našlo 25 ljudi. Za investicijo bo ministrstvo za gospodarski prispevalo 650.000 evrov.

Vrednost investicije naj bi bila od 20 do 30 milijonov evrov, v novih obratih pa naj bi dobilo med 200 in 250 ljudi. Stern pričakuje, da bo Yaskawi zemljišče za dodatna obrata pridobiti nekje do aprila prihodnje leto, pred tem pa mora kočevska občina pripraviti še občinski prostorski načrt.

Po pridobitvi zemljišča - vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč - računajo, da bo proizvodnja stekla najpozneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še povečala.

Letno 6000 robotov

Novi obrat naj bi postavili ob svoji prvi evropski tovarni robotov, ki jo japonska korporacija gradi od lanskega novembra in katere gradnja kljub sneženi zimi po Sternovih besedah poteka po načrtu. Yaskawa bo v tej tovarni do leta 2023 tam zaposlila približno 250 ljudi, letno pa izdelala 6000 robotov.

Podpora države

Naložba v tovarno robotov bo stala približno 25 milijonov evrov, država pa jo bo podprla z nekaj več kot 5,6 milijona evrov. Kot je danes povedal minister Počivalšek, bo država najverjetneje v približno enakem obsegu finančno in vsebinsko podprla tudi dodatna proizvodna obrata.

Skupaj naj bi Yaskawa tako na območju, ki ga že leta pesti visoka brezposelnost, ustvarila do 500 delovnih mest. Kot so danes izpostavili Stern in ostali udeleženci, bo velik izziv zagotoviti zadostno število usposobljenih delavcev, za kar si v Kočevju v sodelovanju z državo in Yaskawo že trudijo s programom strojništva na srednji poklicni šoli. Del tega bo potekal že neposredno v sodelovanju z japonsko korporacijo kot bodočim delodajalcem mladih.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Yaskawa bo odprla tudi center za raziskave in razvoj. Z novim centrom bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Stefan.

Trenutno je v Kočevju po Prebiličevih besedah brezposelnih 1100 oseb, od katerih pa je veliko trajno brezposelnih. Z novimi investicijami si želijo zadržati čim več od okoli 2000 Kočevcev, ki se vsakodnevno vozijo na delo v Ljubljano ter ustvariti pogoje za priseljevanje in zaposlovanje tudi delavcev iz Hrvaške.