Novi izumi

S Huaweijem do revolucije na področju umetne inteligence, 5G in uporabniške izkušnje

nn
15. 6. 2022, 11.55
Posodobljeno: 15. 6. 2022, 11.56
Deli članek:

Kitajski tehnološki gigant je na forumu »Broadening the Innovation Landscape 2022« predstavil številne izume, ki so del bienalnih nagrad »Top 10 inovacij«. Kot poudarjajo, želijo v podjetju licencirati patente in tehnologije, da lahko inovacije delijo s svetom.

Huawei
Raziskovalni center Huawei v Nankingu

Huawei
Song Liuping, glavni direktor pravne službe Huawei.

»To bo pomagalo razširiti inovacijsko pokrajino, pognati našo industrijo naprej in izboljšati tehnologijo za vse,« je prepričan Huaweijev glavni direktor pravne službe Song Liuping. Ob tem poudarja, da je zaščita intelektualne lastnine ključnega pomena za zaščito inovacij.

Nagrajeni izumi segajo od nevronske mreže seštevalnika, ki znatno zmanjša porabo energije in območje vezja, do »optične šarenice«, ki zagotavlja edinstven identifikator za optična vlakna. Zasnovan je tako, da operaterjem pomaga upravljati njihove omrežne vire, skrajšati čas in stroške, povezane z uvedbo širokopasovnih povezav.

Huawei je imel do konca leta 2021 več kot 110.000 aktivnih patentov v več kot 45.000 patentnih družinah. Ima tudi več podeljenih patentov kot katero koli drugo kitajsko podjetje, vložil je največ patentnih prijav pri patentnem uradu EU in se uvrstil na peto mesto po številu novih patentih podeljenih v Združenih državah Amerike. Pet let zapored je Huawei tudi na prvem mestu na svetu po številu pogodb na področju patentnega sodelovanja. Alan Fan, vodja Huaweijevega oddelka za pravice intelektualne lastnine je ob tem poudaril, da je vrednost Huaweijevih patentov široko priznana v industriji, zlasti pri splošnih standardih, kot so mobilna tehnologija, Wi-Fi ter avdio/video kodeki. Izpostavil je še, da je bilo v zadnjih petih letih licenciranih več kot dve milijardi pametnih telefonov s Huaweijevimi 4G/5G patenti. Pri avtomobilih pa se potrošnikom vsako leto dostavi približno osem milijonov povezanih vozil licenciranih s patentom Huawei.

Preko zbirke patentov je več kot 260 podjetij oz. milijarda naprav pridobila Huaweijeve patentne licence HEVC. Podjetje je s tem vključeno v razprave o vzpostavitvi novega patentnega bazena, ki bi industriji omogočil "hiter dostop" do Huaweijevih patentov za Wi-Fi naprave po vsem svetu. Liu Hua, direktor Urada Svetovne organizacije za intelektualno lastnino na Kitajskem je pohvalil Huaweijevo stalno osredotočenost na inovacije in dejal: »Veselimo se, da bo Huawei na visoki ravni in z inovativnostjo v jedru še naprej sodeloval v globalni konkurenci«.

Glede na veliko število sprememb v svetu ni več pomembno število registriranih patentov ali izumov, je prepričan Manuel Desantes, nekdanji podpredsednik Evropskega patentnega urada. »Sistem IL bi moral zagotavljati, da so izumi, ki si zaslužijo zaščito tisti, ki prinašajo dejansko vrednost,« je dejal.

Huawei v raziskave in razvoj sicer letno vloži več kot 10 % svojih prihodkov od prodaje, na lestvici vlaganja v industrijske raziskave in razvoj v EU za leto 2021 pa se je z 20 milijardami EUR družbe uvrstil na drugo mesto