Obdržali večino zaposlenih

Družba Sava je v zelo dobri kondiciji

nn
3. 2. 2022, 15.05
Posodobljeno: 3. 2. 2022, 15.20
Deli članek:

Ob prodaji 43,2-odstotnega deleža družbe Sava v lasti sklada York se je postavilo tudi vprašanje o finančno-kapitalski kondiciji Save Turizma.

Sava Turizem
Nove hiške v Prekmurski vasi Ajda, ki so grajene po tradicionalni panonski arhitekturi gradnje cimprač

Iz družbe Sava Turizem so danes sporočili, da so tudi leto 2021 zaključili z »odličnim rezultatom glede na skoraj 5 mesečno zaprtje skladno z odlokom vlade«.

Pravijo, da so »čas zaprtja so zelo dobro izkoristili za prenove in izobraževanja zaposlenih. Kot največji zaposlovalec v turizmu so kljub pojavu pandemije in zaprtju kapacitet obdržali veliko večino zaposlenih, za razliko od mnogih ostalih turističnih podjetij v Republiki Sloveniji. V zadnjih 5-ih letih so v družbi Sava Turizem d.d. izvedli za več kot 80 mio EUR investicij, prenovljenih je bilo preko 1.000 hotelskih sob. Prenove v kapacitete na Bledu, slovenski obali in termalnem delu, so bile izvedene izključno z lastnimi sredstvi in v skladu z mednarodnimi hotelskimi standardi pod budnim očesom priznanih mednarodnih svetovalcev Cedar Capital in Netex. Prejele so več priznanj in so po ocenah tuje in domače javnosti kreativne, napredne in trajnostne.«

»Sava Turizem d.d., ki deluje pod krovno blagovno znamko Sava Hotels & Resorts, je največja turistična družba v Sloveniji, upravlja 18 hotelov, 4 apartmajska naselja, 2 bungalov naselja, 4 kampe, 2 glampinga, golfsko igrišče in veliko število nepremičnin ter zemljišč in ima v lasti več kot 2.600 sob, poleg tega pa dodatno upravlja še z malo manj kot 500 sobami in enotami.

Kot daleč največji zaposlovalec v turizmu, z več kot 1.000 zaposlenimi, so kljub pojavu pandemije in zaprtju kapacitet obdržali veliko večino zaposlenih.

Od l. 2012 so vlagali v kapacitete v skladu s sprejeto in potrjeno strategijo. Izključno iz lastnih sredstev in v skladu z mednarodnimi hotelskimi standardi pod budnim očesom priznanih mednarodnih svetovalcev Cedar Capital in Netex. Tako so v zadnjih petih letih v družbi Sava Turizem d.d. skupaj investirali v prenove kapacitet in produktov nekoliko manj kot 80 mio EUR, ob tem pa prenovili so več kot 1.000 hotelskih sob. Nobena slovenska turistična družba ni izpeljala in zmogla tolikšnega investicijskega ciklusa. Ob tem Sava Turizem d.d. svoje pogodbene obveznosti izpolnjuje na rok in nI ne pri bankah in ne pri dobaviteljih v zamudi niti za en dan.

Gre za podjetje, ki je v celoti zmožno izpeljati in samostojno financirati strategijo, ki je povsem v skladu z veljavno turistično strategijo Republike Slovenije.