Kakšno je dejansko stanje?

Bojana Beović: V bolnišnicah vedno več cepljenih, ki prebolevajo zelo blago obliko, a so sprejeti iz drugih razlogov

J.P.
3. 2. 2022, 13.16
Posodobljeno: 3. 2. 2022, 13.23
Deli članek:

Vzpodbudno je, da se število bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo umirja.

Bobo
Bojana Beović

Smo na vrhu petega vala? »Prav gotovo se bližamo vrhu okužb,« je odgovorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović in dodala, da so podatki zaradi sprememb testiranja težko primerljivi. A je prepričana, da je epidemija v Sloveniji v polnem razmahu.

»Ko bomo dosegli vrh števila primerov, bo temu šele sledil vrh v bolnišnicah. Tudi v bolnišnicah v zadnjem času opažamo povečano število sprejemov, zlasti sprejemov v celoti, nekoliko pa se povečuje število tistih, ki so sprejeti zaradi hudega poteka bolezni covida-19,« je dejala. »Nekoliko težja je ocena na oddelkih za intenzivno terapijo, kjer se počasi zmanjšuje število tistih, ki so bili hospitalizirani še z delta različico, in temu se počasi pridružujejo tudi taki, ki so hospitalizirani vsaj sočasno okuženi z omikron različico,« a je vzpodbudno vsaj to, da se število bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo »umirja«.

Z novim režimom testiranja se strinja. Dodala je, da je pri omikronu najbolj zanesljiv nosnega žrela. Če pa gre za bris nosu, je smiseln še bris žrela.

Po njenih besedah je v bolnišnicah vedno več cepljenih bolnikov, »ker je več tistih, ki prebolevajo zelo blago obliko bolezni, pa so sprejeti v bolnišnice iz drugih razlogov. Seveda bolniki zbolevajo ponovno po preboleli bolezni ali po cepljenju z omikron različico, ker je cepivo manj zaščitno, kar se tiče preprečevanja okužbe, res pa je, da imamo bistveno manj težjih okužb pri cepljenih«.

Na intenzivni negi med omikron bolniki prevladujejo tisti, ki jim okužba poslabša osnovno bolezensko stanje. Podobno kot pri vsakoletnih valovih gripe, »kjer ne gre za z virusom gripe povzročeno pljučnico, ampak poslabšanje številnih kroničnih stanj, ki bolnike privedejo v bolnišnice ali celo na oddelke za intenzivno terapijo«.

Kar se tiče sporočanja dnevnega števila smrti, gre za število združenih smrti s covidom-19 in zaradi covida-19.

Dodala je še, da prvi podatki kažejo, da so cepiva na novo različico omikrona primerljivo učinkovita. Zdi se, da tudi ta ne povzroča težjega poteka bolezni.