Zloraba prostitucije

Zadeva Marina: Racmanu štiri leta in pol zapora

S.R.
30. 5. 2024, 17.55
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 17.55
Deli članek:

Senat koprskega okrožnega sodišča je odločil v razvpiti zadevi Marina. Sergeja Racmana, Jožeta Kojca, Dejana Šurbka in Vesno Ternovec je spoznal za krive zlorabe prostitucije.

Sijan Pretnar / Primorske novice
Sergej Racman (desno) z odvetnikom Blažem Kovačičem Mlinarjem, pooblaščencem družbe Cratos.

Obtožnica je bila zajetna, državna tožilka Maja Veber Šajn pa je vztrajala pri očitkih in za obtožene, ki jim je očitala zlorabo prostitucije v okviru hudodelske združbe, predlagala visoke kazni.

Odločitev o vračilu protipravno pridobljene koristi je sodišče preložilo na drugi postopek, saj je družba Cratos del koristi prenašala na druge pravne osebe, poroča STA.

Kot poroča časnik Primorske novice, je tožilstvo za Segeja Racmana zahtevalo deset let in pol zapora, za Jožeta Kojca in Dejana Šurbka po deset let zapora, za Vesno Ternovec pa pet let zapora. Za vse je predlagala tudi stranske denarne kazni, in sicer za Racmana 420.000 evrov, za Šurbka 91.000 evrov, za Kojca 130.000 evrov, za Ternovec pa 6000 evrov. Tožilka je senatu predlagala, da tudi družbo Cratos, pod okriljem katere so v klubu Marina domnevno organizirali prostitucijo, spozna za odgovorno kaznivega dejanja ter ji prepove opravljanje dejavnosti. Predlagala je še, da vzame tudi 22 milijonov evrov, kolikor naj bi od odprtja Marine v letu 2014 do zaključne preiskave kriminalistov in aretacij v letu 2019 zaslužila družba Cratos. Glavni vir družbe Cratos so bile po prepričanju tožilstva prav vstopnine v klub Marina. Zagovorniki obtoženih in družbe Cratos so nepresenetljivo predlagali oprostilne sodbe.

Senat četverico spoznal za krive. Kazni so sicer precej nižje od zahtevanih. Po poročanju Primorskih novic je sodišče Racmanu prisodilo štiri leta in pol zaporne kazni in plačilo 30.000. Zaporna kazen se združi s kaznijo v zadevi Kolosej, in sicer v enotno kazen 5 let in 10 mesecev zapora. Kojcu in Šurbku je naložilo štiri leta in štiri mesece zapora, pri čemer mora prvi plačati 30.000, drugi pa 21.000 evrov stranske kazni. Vesna Ternovec je prejela dve leti in dva meseca zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Leo Caharija / Primorske novice
Klub Marina sameva od preiskav v začetku leta 2019.

Najmanj 417 deklet

Obtoženci naj bi pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti izkoristili najmanj 417 deklet, ki so sprejela več kot 148.000 moških obiskovalcev. Predsednica sodnega senata Tatjana Cvetičanin je pojasnila, da so obtoženci prostitutkam določili cene in čas obvezne prisotnosti v klubu, poroča STA. Držali so jih tudi v ekonomsko podrejenem položaju, saj so jim v primeru kršitev teh pogojev prepovedali vstop v klub in jim tako onemogočile opravljanje dela, s katerim so se preživljale. S tem so izkoriščali že tako ranljiv ekonomski položaj deklet, ki so se za prostitucijo odločila iz socialno-ekonomskih vzrokov, je ocenilo sodišče.

Tožilstvo je zagovarjalo stališče, da v Sloveniji prostitucija ni nezakonita, če pri tem sodelujeta samo dve osebi, čim ima od tega korist nekdo tretji, pa gre za zlorabo in kaznivo dejanje, še poroča STA. Na drugi strani so zagovorniki Racmana, Šurbka, Ternovec in družbe Cratos med drugim trdili, da ekonomska korist od prostitucije drugih ni kaznivo dejanje, če pri tem ni posegov v avtonomno odločanje osebe o lastnem spolnem življenju.