Dva huje poškodovana

V streljanju na finski osnovni šoli mrtev 12-letnik, streljal je njegov vrstnik

R.T.
2. 4. 2024, 09.56
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 14.28
Deli članek:

Do streljanja v jutranjih urah je prišlo v šoli v finskem mestu Vantaa. Umrl je 12-letni učenec, še dva njegova vrstnika sta huje poškodovana.

Profimedia
Policisti pred osnovno šolo v mestu Vantaa.

Na osnovni šoli v Vantii, mestu, ki se praktično stika s severnim obrobjem Helsinkov, je do »incidenta« prišlo okoli 8. ure. Policisti so prijeli strelca, po poročanju finskih medijev je z orožjem sejal grozo 12-letnik. S pištolo, ki jo je ob aretaciji imel še ob sebi, je streljal na vrstnike in tri tudi poškodoval, je poročal finski tabloid Ilta-Sanomie. Poškodovane so odpeljali v bolnišnico, zdravstveno stanje ustreljenih šolarjev, ki so prav tako stari 12 let, pa sprva ni bilo znano. Finski policisti so nato na opoldanski novinarski konferenci sporočili, da je eden od ustreljenih 12-letnikov umrl, druga dva pa sta utrpela hude poškodbe in se zdravita v bolnišnici.

Policisti so navedli še, da je 12-letnik streljal s pištolo, registrirano na bližnjega sorodnika, ter da so bili vsi otroci, tako strelec kot žrtve, finski državljani. O morebitnem motivu zaenkrat še ni informacij.

Šola, ki jo obiskuje približno 800 učencev, se nahaja na dveh lokacijah. Streljanje se je odvilo na lokaciji, kjer so prisotni učenci od tretjega do šestega razreda.

Finsko je več strelskih napadov na šolah pretreslo že v začetku tisočletja, poroča STA. Novembra 2007 je 18-letnik streljal na srednji šoli v mestu Jokela kakih 50 kilometrov severno od Helsinkov in ubil osem ljudi: ravnatelja, medicinsko sestro in šest dijakov. Napadalec je po napadu storil samomor. Leto zatem, septembra 2008, je na poklicni šoli v mestu Kauhajoki na zahodu Finske streljal 22-letnik in ubil deset ljudi. Kmalu zatem je tudi on storil samomor.

Profimedia
Policisti pred osnovno šolo v mestu Vantaa.

Profimedia
Policisti so hitro prijeli strelca in pregledali notranjost in okolico osnovne šole, na kateri je okoli 600 učencev.