Senca preteklosti

Adidas blokiral uporabo številke 44 na dresu nemške nogometne reprezentance

J.V.
2. 4. 2024, 09.05
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 09.29
Deli članek:

Tipografija številk 44 preveč spominja na zloglasno kratico paravojaške organizacije Tretjega rajha. V družbi Adidas poudarjajo, da je podobnost z nacistično runo SS nenamerna.

Adidas
Dodajanje številke 44 je navijačem neške izbrane vrste zaradi podobnosti s simbolom, ki so ga med drugo svetovno vojno uporabljale paravojaške enote nacističnega režima, prepovedana.

Številka 44 je na dresu nemške nogometne reprezentance prepovedana, saj tipografija številk preveč spominja na zloglasno kratico SS. Pomisleke je izrazil zgodovinar Michael König, ki je dejal, da je dizajn kompleta nemške izbrane vrste "zelo vprašljiv". V družbi Adidas poudarjajo, da je podobnost z nacistično runo nenamerna, poroča Guardian.

Navijači nemške nogometne izbrane vrste si svojega dresa ne bodo smeli ukrojiti čisto po svoji meri; dodajanje številke 44 je zaradi podobnosti s simbolom, ki so ga med drugo svetovno vojno uporabljale paravojaške enote nacističnega režima, prepovedana. 

Tiskovni predstavnik Adidasa Oliver Brüggen je sicer zanikal, da je bila podobnost kompleta z nacističnimi simboli namerna. "Kot podjetje smo zavezani nasprotovanju ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju in sovraštvu v vseh oblikah," je dejal in obljubil, da bodo v družbi blokirali personalizacijo dresov ter razvili novo tipografijo štiric.

Schutzstaffel (SS) je bila paravojaška organizacija nacistične stranke, elitni odredi Adolfa Hitlerja, ki so bili sprva mišljeni kot njegova osebna straža oziroma privatna policija, naposled pa so bili zadolženi tudi za etnična čiščenja oz. vodenje koncentracijskih taborišč. Runa SS, zasnovana leta 1929, je tako postala sinonim za nekatere najhujše zločine.