Na Hrvaškem

Ante odpuščen, ker ni dostavil tisoč paketov, sindikat ga brani

D.K.
4. 3. 2024, 09.17
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 09.23
Deli članek:

Poštar Ante je dobil odpoved zaradi malomarnega dela, ker ni pravočasno dostavil številnih pošiljk.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Poštar Ante je dobil odpoved zaradi malomarnega dela, ker ni pravočasno dostavil številnih pošiljk. Ob podpori hrvaškega sindikata pošte je tožil podjetje in zahteval, da ga vzamejo nazaj v službo. Trdi, da za prekinitev delovnega razmerja ni bilo razloga.

Hrvaška pošta je namreč novembra zaradi prikritega obnašanja odpustila poštarja za splošno dostavo na območju Zagreba in Zagrebške županije. Ob pregledu njegove delovne mize so namreč odkrili okoli 400 paketov Zagrebškega holdinga, ki bi jih moral dostaviti do danega roka. V danem roku ni dostavil niti mednarodnih ocarinjenih pošiljk, približno 400 pošiljk, ki naj bi jih dostavil, pa so našli tudi v njegovem motorju.

Tako je poštar prekoračil rok dostave za približno 1000 pošiljk. Nad njegovim delom so se pritoževali tudi uporabniki, ki so navajali, da jim pošiljke zamujajo in jih ne prejemajo. Med drugim je M. V. napisala pritožbo, da svoje priporočene pošiljke sploh ni prejela. Z nadzorom je bilo ugotovljeno, da je poštar sam podpisal prejemnika ob znaku dostave v ročni dostavni knjigi.

Zdravstvene težave

Na sodišču so pričali tudi drugi zaposleni na Pošti, ki so povedali, da so pri njem našli številne pakete, ki niso bili oddani. Kontrolorji so ga na to večkrat opozorili, a neuspešno. Pri njem so našli tudi polne zaboje mednarodnih pošiljk, ki morajo biti oddane na dan prejema. Hrvaška pošta je pred odpovedjo zaprosila za izjavo o vsem skupaj tudi svet delavcev, a tega nikoli niso komentirali.

Poštar Ante je na sodišču v zagovoru potožil o zdravstvenih težavah in preobremenjenosti pri delu. Pravi, da je bil šest mesecev na bolniškem dopustu, a pri Pošti poudarjajo, da nimajo informacij o tem, kakšne zdravstvene težave pravzaprav ima.

Po pridobitvi dokazov je sodnica prejšnji teden zavrnila poštarjevo tožbo in zahtevo za vrnitev na delo, prav tako mu je naložila, da plača sodne stroške v višini 364 evrov. Sodba še ni pravnomočna.