Tarča: smetnjaki

V Mariboru spet trepetajo pred neznanimi piromani

J.V.
13. 2. 2024, 12.15
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 12.20
Deli članek:

V letu 2023 je bilo požganih 50, v letošnjem letu pa že 11 zabojnikov za smeti.

Facebook/Snaga I JHMB
Ostanki.

V mariborski Snagi opozarjajo, da se na območju Nove in Borove vasi se soočajo s pogostimi požigi zabojnikov za odpadke. "Gre za namerne in nezakonite požige, do katerih večinoma prihaja v večernih urah. V letu 2023 je bilo požganih 50 in v letošnjem letu že 11 zabojnikov," pravijo. Intervencije gasilcev so sicer hitre in učinkovite, "vendar gre za resne incidente, ki ogrožajo varnost in zdravje prebivalcev ter povzročajo škodljive vplive na okolje""Takšna dejanja povzročajo tudi materialno škodo, ki jo skozi proces ravnanja z odpadki slejkoprej plačajo tudi vsi uporabniki teh storitev," so poudarili.

Sumljive like prijavite policiji

Pristojni storilcev še niso izsledili. V Snagi k sodelovanju zato pozivajo tudi lokalno skupnost: "Če opazite karkoli sumljivega v povezavi z morebitnim požigom, vas prosimo, da to nemudoma sporočite na najbližjo policijsko postajo." "Vaše sodelovanje in pozornost sta ključnega pomena pri ohranjanju varnega in čistega bivanjskega okolja.Zato se vam zahvaljujemo za vso podporo in sodelovanje pri reševanju omenjene problematike," so še zapisali.

Mariborski kriminalisti so sicer konec lanskega novembra razkrinkali ekipo najmanj štirih domačinov, ki so podtaknili najmanj 18 požarov na avtomobilih in objektih. Sumijo jih povzročitve splošne nevarnosti in poškodovanja tuje lastnine. Skupna gmotna škoda znaša več kot 600 tisoč evrov. Ekipa je imela vloge skrbno razdeljene. Žrtve oziroma njihova vozila so si izbirali naključno, delovali so večinoma ponoči. Pri razstreljevanju pa so uporabljali pirotehnične izdelke, ki so jih za močnejšo detonacijo obdali s purpeno. Na avtih oškodovancev so razbili steklo in vanj odvrgli ekplozivno telo. Povezava z oškodovanci ni ugotovljena, edini motiv, ki ga za zdaj vidi policija, je objestnost. Pri podvigih so se tudi snemali, vendar policija ni zaznala, da bi bili posnetki objavljeni javno na družbenih omrežjih. Med njihovimi podvigi je tudi kraja avtobusa v Hočah, ki so ga potem zanetili, v požaru pa je nastalo za 145 tisoč evrov škode.

PGD Bohova
Ostanki avtobusa.