Podvige tudi snemali

Razkrinkani mariborski požigalci! Edini motiv? Objestnost!

J.V.
24. 11. 2023, 13.20
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 14.08
Deli članek:

Ekipa najmanj štirih domačinov je imela vloge skrbno razdeljene. Žrtve so si izbirali naključno, delovali so večinoma ponoči. Pri razstreljevanju avtomobilov so uporabljali pirotehnične izdelke, ki so jih za močnejšo detonacijo obdali s purpeno.

PGD Bohova
Ostanki avtobusa.

V zadnjih mesecih so številne težave v Mariboru in okolici povzročali požigalci. Podtikali so požare, ki so veliko škodo povzročili tako na različnih objektih kot na avtomobilih. Podrobnosti preiskave je danes predstavil vodja sektorja kriminalistične policije na mariborski policijski upravi Stanko Vidovič. Osumljenih je pet domačinov, starih med 20 in 30 let.

Skupna škoda za zdaj znaša več kot 600 tisoč evrov

Požare, skupno 18, so podtikali od aprila do novembra, na grbi pa naj bi imeli še 15 podobnih podvigov. Aretirali so jih v torek. Enemu so pridržanje odpravili, štirje so po sredinem obisku preiskovalnega sodnika končali v priporu. Sumijo jih povzročitve splošne nevarnosti in poškodovanja tuje lastnine. Skupna gmotna škoda znaša več kot 600 tisoč evrov.

PU Maribor
Posledica nesramnega početja vandalov.

Žrtve so si izbirali naključno

Ekipa je imela vloge skrbno razdeljene. Žrtve oziroma njihova vozila so si izbirali naključno, delovali so večinoma ponoči. Pri razstreljevanju pa so uporabljali pirotehnične izdelke, ki so jih za močnejšo detonacijo obdali s purpeno. Na avtih oškodovancev so razbili steklo in vanj odvrgli ekplozivno telo. Povezava z oškodovanci ni ugotovljena, edini motiv, ki ga za zdaj vidi policija, je objestnost. Pri podvigih so se tudi snemali, vendar policija ni zaznala, da bi bili posnetki objavljeni javno na družbenih omrežjih.

Med njihovimi podvigi je tudi kraja avtobusa v Hočah, ki so ga potem zanetili, v požaru pa je nastalo za 145 tisoč evrov škode. Uničili so tudi policijsko vozilo, pri tem pa so zagorela še tri tovorna vozila, pri čemer je nastalo za 170 tisoč evrov škode. V enem primeru pa so v garažni hiši na dveh avtih zanetili požar, ki se je razširil še na druga vozila. Trije avtomobili so bili povsem uničeni, pet pa poškodovanih, ogenj pa je uničil tudi del ostrešja. Za zdaj škoda znaša 130 tisoč evrov, če bodo ugotovljene tudi poškodbe v konstrukciji, bo presegla pol milijona evrov.

PU Maribor
Posledica nesramnega početja vandalov.

Osumljena četverica doslej še ni bila pravnomočna obsojena, so jih pa policisti v preteklosti že obravnavali zaradi različnih prometnih prekrškov, v dveh primerih pa tudi prekrškov s področja kršenja zakona o varstvu reda in miru. Poleg povzročitve splošne nevarnosti in poškodovanja tuje stvari jih utemeljeno sumijo še kaznivega dejanja odvzema motornega vozila in tatvine.

PU Maribor
Posledica nesramnega početja vandalov.