Socialni transferji

V Inštitutu 8. marec so opazovali poslance Svobode

G.G.
24. 11. 2023, 12.24
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 12.34
Deli članek:

Kaj o zapletu pri glasovanju o predlogu opozicije o 100-odstotni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024 pravijo v Inštitutu 8. marec?

Sašo Švigelj
Poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj (v sredini) je omenil, da bi lahko hipna tehnična težava nastopila zaradi kozmičnega dežja.

Na družbenem omrežju X so zapisali, da so »opazovali« poslance in poslanke Gibanja Svoboda. »Po sprejetju amandmaja za izenačitev socialnih transferjev z inflacijo ste ponosno zatrjevali, da ste glasovali proti temu. Glasovali ste proti skrbi za najšibkejše. Glasovali ste proti temu, da bi imeli najšibkejši nekoliko lažje življenje,« so podali svoje mnenje, saj so, kot pravijo, pred volitvami in takoj po njih »v vas in predsedniku vlade prepoznali upanje in potencial drugačne politike.«

Vladajoča koalicija je bila v sredo prepričana, da bo levičarsko naravnani amandma SDS in NSi padel in bo obveljal njihov predlog o uskladitvi v višini 70 odstotkov. Nepričakovano pa je bil izglasovano doponilo, s 34 glasovi za in 28 proti. Za »najšibkejše« sta poleg SDS in NSi glasovala še poslanec Levice Miha Kordiš in od Svobode odpadla poslanka Mojca Šetinc Pašek. Poslanci Svobode so se pridušali, da se niso vzdržali, da so bili proti amandmaju, iz neznanega razloga pa da se njihov pritisk na gumb ni zabeležil. Se je zgodila tehnična napaka? To sumijo v Svobodi. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je včeraj dejala, da so bile zaznane »določene nepravilnosti«. Tehnična napaka naj bi bila v tem, da je strojna oprema (hardware) rezultat glasovanja točno zabeležila, programska oprema (software), »kar se prikaže na ekranu«, kot je dejala predsednica DZ, pa tega ni zabeležila oziroma je rezultat glasovanja napačno zabeležila.

Čeprav je vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic to predstavljal kot dejstvo, strokovne službe tega še niso dokončno in uradno potrdile. Tudi generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar je potrdila, da se trenutno izvaja neke vrste »forenzična preiskava« glasovanja, saj je možno, da je prišlo do odstopanj.

Nenavadno je, da so glasovalne naprave v četrtek delovale brezhibno, le v glasovanju o amandmaju opozicije naj bi »poklenile.« Kakor koli. Čakamo na ugotovitve tako imenovane forenzične preiskave.