Videli so, kaj ima v rokah

63-letnik si je prislužil 120 evrov kazni, ker se je olajšal na javni trati

S.R.
29. 1. 2024, 19.31
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 21.29
Deli članek:

Sodnice njegova pojasnila niso prepričala, zaradi uriniranja na javnem kraju oziroma »nespodobnega vedenja« bo moral plačati 120 evrov kazni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na zatožni klopi upravnega sodišča v Gradcu se je danes zaradi neprimernega oziroma nespodobnega vedenja na javnem kraju znašel 63-letni moški, ki sicer prihaja z avstrijske Koroške. Zločin? Uriniranje na javnem kraju.

63-letnik se je novembra 2022 v sili znašel na območju Lipnice (Leibnitz) streljaj od slovenske meje, kjer je pomokril eno od lokalnih trat. Nesrečnika je nekdo opazil in prijavil. Lokalne oblasti so mu v skladu s tam veljavnim odlokom izrekle 100 evrov težko kazen, na katero pa se je pritožil, tako je primer pristal v rokah upravnega sodišča v Gradcu. Slednje je moralo po poročanju časnika Kleinezeitung odločiti, ali je bilo njegovo vedenje »v skladu s splošnimi načeli spodobnosti.«

Korošec je takrat med zaslišanjem trdil, da je uriniral daleč od glavne ceste in da se je skril za lastno vozilo. V neposredni bližini naj bi se po njegovih besedah nahajala le ena zapuščena zgradba, nekoliko dlje stran pa naj bi bila neka poslovna stavba. Ravno iz tega poslopja je med njegovim zločinom pritekel nek moški, ki je nad njim začel preklinjati in je na kraj tudi poklical policijo. Policisti so dogodek vestno zabeležili in pripravili policijsko poročilo, ki je služilo kot podlaga za kazen.

Šibek mehur pri odrasli osebi ni dovoljšen razlog

63-letnik je danes na sodišču v svoj bran dejal, da ima zaradi starosti šibek mehur ter da se mora, ko ga pritisne, »olajšati v roku 30 minut.« Tistega kritičnega dne ni našel nobenega odprtega lokala ali stranišča, v trebuhu pa ga je že močno stiskalo, zato se je zapeljal v stransko ulico, ustavil in se olajšal na trato.

Drugo plat zgodbe je na sodišču povedal nekdanji lastnik tamkajšnje poslovne zgradbe, ki je takrat na kraj poklical policiste. Temu je po lastnih navedbah pozornost vzbudil neznan avtomobil, ki se je pripeljal mimo podjetja. Ko je za njim nesel svoj nos, se je »osumljenec« ravno obrnil stran od smetnjakov in si zaprl zadrgo, pri čemer so lahko vsi videli, kaj je imel v rokah. To naj bi bil tudi razlog, da ga je vprašal, zakaj ni pristopil do podjetja in jih vprašal, če lahko uporabi stranišče. Šele ko ga je 63-letnik nato užalil, namesto da bi mu se opravičil, je zadevo prijavil policiji.

Sodnica je verjela besedi prijavitelja ter 63-letniku naložila plačilo 100 evrov kazni in še stroškov postopka v višini 20 odstotkov. Skupaj bo moral tako izkašljati 120 evrov. Kot je navedla v obrazložitvi sodbe, je od odrasle osebe povsem razumno pričakovati, da bo, če se zaveda, da se mora v 30 minutah olajšati, pravočasno našla stranišče. Poleg tega se nedaleč od »kraja zločina« nahaja železniška postaja z javnimi toaletami, kršitelj pa je imel na voljo avtomobil, je še poudarila sodnica.